Grad Bor u zdravstvo ulaže ove godine 411 miliona dinara

Grad Bor je budžetom za ovu godinu predvideo čak 411 miliona dinara za zdravstvo, a najveći deo novca opredeljen je za kupovinu savremenih medicinskih aparata.

U Opštu bolnicu već su dopremljeni laparoskop, holter krvnog pritiska, EKG, hirurški instrumentarijum a ovih dana stugao je i ultrazvučni aparat najnovije generacije, čija je vrednost 12 miliona dinara.

Aparat će olakšati rad lekarima ali i omogućiti bržu i kvalitetniju uslugu pacijentima.

Na radiologiji ovim aparatom radimo preglede abdomena, male karlice, dopler krvnih sudova, preglede mekih tkiva, a kako ima četiri sonde, mogući su i pregledi dece, objašnjava radiolog dr Danijela Manov.

Hirurški blok može se pohvaliti najsavremenijim laparaskop, koji će se, kaže nam načelnik Zvezdan Milanović koristiti ua operativne zahvate u hirurgiji,  ginekologiji i urologiji.

Uskoro stižu i dva skenera, jedan koji finansira grad a drugi Ministarstvo zdravlja. Očekujemo i da uz podršku grada i ministarstva rešimo i problem medicinskog kadra jer će od 100 lekara zaposlenih u Opštoj bolnici trećina njih narednih godina otići u penziju, naglašava dr Ana Golubović Spasojević, v.d. direktora ove zdravstvene ustanove.

U 2022. godini ukupna investicija u sistem zdravstva na teritoriji grada Bora je 411 miliona dinara. Ovo je najveće izdvajanje u istoriji grada za zdravstvo, a samo za nabavku nove opreme, iz budžeta, je izdvojeno više od 90 miliona dinara. I tu ne stajemo, planiramo izgradnju nove bolnice a nedostatak kadrova u zdravstvu pokušaćemo da rešimo izgradnjom stanova za lekare, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

U Opštoj bolnici u Boru nadaju se da će u skoro moći da nabave i magnetnu rezonancu.