Gradska slava

Praznovanje Rođenja Presvete Bogorodice, slave zaječarskog Sabornog hrama, počelo je u utorak 20. septembra svečanim večernjim bogosluženjem koje je predvodio Njagovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit vidinski g. Danil uz sasluženje zaječarskih sveštenoslužitelja a u prisustvu Preosvećenog Episkopa timočkog g. Ilariona.

Na dan slave, u sredu 21. septembra 2022, svetom arhijerejskom Liturgijom u hramu Rođenja Presvete Bogorodice načalstvovao je Njagovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion, a sasluživali su mu Njagovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit vidinski g. Danil, vidinsko i zaječarsko sveštenstvo. Uz veliki broj vernog naroda Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Gradske Uprave, Policije, Vojske Srbije.

Po završetku Liturgije Episkop Ilarion poželeo je svim vernicima srećan i blagosloven praznik a gostima izrazio zahvalnost na bratskoj ljubavi i molitvenom prisustvu. U prazničnoj besedi vladika timočki govorio je koliko je važno za hrišćane da budu blagodarni. Blagodarnost nizvodi sa nebesa u srca blagodat živoga Boga jer blagodaran čovek potvrđuje da je svestan sile i ljubavi Božje, blagodaran čovek je čovek širokog srca koji ume da blagodari i onde gde drugi ne nalazi razlog, rekao je vladika Ilarion i dodao – Čovek koji je blagorazuman i čistog srca uvek nalazi razlog da blagodari živom Bogu i Njagovoj Presvetoj Majci čije rođenje danas proslavljamo, ali takođe nalazi razlog da blagodari za sitnice i mala dobročinstva koji mu ljudi učine. Takav plemeniti čovek treba da bude slika svima nama kakvi treba da budemo.

Episkop je potom uručio arhijerejske i crkvenoopštinske pohvalnice pojedincima koji su naročito pomogli realizaciju živopisa zaječarske Saborne crkve i obnovu kuće u kojoj se 1944. godine javila Presveta Bogorodica.

preuzeto: Eparhija Timočka