Gran pri Međunarodne izložbe „Žene slikari“umetnici Saši Vulić

Još jednom je Međunarodna izložba “Žene slikari” u Majdanpeku od raspisivanja konkursa do ceremonije otvaranja i dodele nagrada, ispunila cilj – afirmaciju i predstavljanje radova žena umetnika iz zemlje i inostranstva. Narednih mesec dana u velikoj Sali majdanpečkog Centra za kulturu biće postavka jubilarne, 20. izložbe “Žene slikari”.

Ova izložba ima svoje, značajno mesto među umetnicama u Srbiji i inostranstvu i to svake godine pokazuje konkurs Centra za kulturu Majdanpek kome se odazove više od stotinu umetnica.
Protekle dve decenije, na dvadeset izložbi, predstavljeno je više od četiri hiljade radova koje je potpisalo preko 2.800 umetnica iz različitih krajeva sveta.

Plejadi umetnica koje su dobile Gran pri, veliku nagradu izložbe “Žene slikari” ove godine se pridružila slobodna umetnica iz Sombora, Saša Vulić za rad “Neizgovorene reči”.

Nagrada mi, naravno, puno znači. Počastvovana sam i veoma srećna što sam baš u ovoj , da kažem, kategoriji žena na neki način našla svoje mesto. Mislim da je žena kao biće uvek inspirativna i progresivna. Obzirom da vodim “ samu sebe“ ova nagrada daje mi potvrdu da sam na pravom putu, rekla je dobitnica Gran pri nagrade za Danas.

Prva nagrada za slikarstvo dodeljena je akademskoj slikarki i profesorki likovne kulture Živki Suvić iz Sremske Mitrovice za rad u kombinovanoj tehnici „Rapsodija u žutom“.

Prva nagrada za crtež pripala je samostalnoj umetnici iz Beograda Nataši Nadaždin za rad “Košava 1”, a prva nagrada za grafiku diplomiranoj likovnoj umetnici iz Prijedora Andrei Krnetić Grbič za rad “Sova”.

Dizajnerka tekstila i odeće iz Gornjeg Milanovca Jasmina Petrović autorka je “Tajne” prvonagrađene skulpture, a u digital artu prva nagrada pripala je radu Iz ciklusa „Vortex“ doktora likovnih umetnosti iz Beograda Jeleni Trajković Popivoda.

Selekcioni žiri izložbe je pohvalu za slikarstvo dodelio slikarski iz Sremske Mitrovice, Veri Đuričković za rad „Teret vremena“. Umetnice rado učestvuju na našoj izložbi, a kao posebno zanimljivo ove godine izdvajamo podatak da između najmlađe i najstarije ovogodišnje učesnice ima ravno 70 godina. Najstarija je Štefica Radovanov iz Sremske Mitrovice, likovni pedagog i slikarka koja ima 91, a najmlađa je Marija Kuruzović iz Beograda studentkinja FLU koja ima 21 godinu – kaže nam Dragan Klčesko iz Centra za kulturu Majdanpek.

Postavka jubilarne 20. izložbe “Žene slikari” u velikoj Sali Centra za kulturu Majdnapek biće otvorena za posete narednih mesec dana.

preuzeto: List “Danas”, foto: Centar za kulturu Majdanpek