Holivudski spektakl: Džon Malkovič na Feliks Romulijani

Slavni američki glumac Džon Malkovič odigraće predstavu “Paklena komedija: ispovesti serijskog ubice” 8. avgusta u 20.30 časova na Rimskoj carskoj palati Feliks Romulijani kod Zaječara, najavila je direkcija muzičkog festivala ArtLink u beogradskoj MTS Dvorani.

Holivudski glumac će nastupiti u okviru svoje evropske turneje, zajedno sa orkestrom Bečke akademije i Vroclavskim baroknim orkestrom, a u ekipi ovog pozorišno-muzičkog projekta nalaze se reditelj Majkl Sturminger, dirigent Martin Haselbok i dve dame, soprani – Suzan Langbein i Ken Reis.

Jovanka Višekruna Janković, direktorka ArtLink festivala koji obeležava deset godina postojanja, izrazila je veliko zadovoljstvo što će biti realizovano gostovanje svetski popularnog glumca, što je rezultat višemesečnog zalaganja samog festivala i saradnje sa Narodnim pozorištem iz Zaječara.

“Festival ArtLink jeste muzički orijentisan, odnosno fokus je na muzici, koncertima, ali ima i interdisciplinarni pristup. Samim tim ovo je prvi put da za 10 godina ArtLinka gostuje jedan glumac. Logično, partner u ovom poduhvatu nam je pozorište. Sjajni glumac Džon Malkovič je osmislio sa rediteljem i dirigentom ovaj muzički teatar”, navela je direktorka ArtLinka.

Ona je sa ponosom istakla da je menadžment glumca Malkoviča kontaktirao ArtLink povodom moguće saradnje, jer je festival od osnivanja postao internacionalni, i otkrila da su na svojoj turneji pored Finske, Austrije, Španije, Poljske, odabrali da nastupaju u Srbiji.

“Džon Malkovič i ekipa su bili veoma oduševljeni i uzbuđeni dolaskom na ovako atraktivno mesto na otvorenom kakva je Feliks Romulijana. Na ovaj način će Srbija biti prisutna na svetskoj kulturnoj mapi, a Romulijana zauzeti značajno mesto. Biće to vrhunski doživljaj u svakom smislu, pre svega zbog tako velikog glumca i cele predstave i zato što će se odigrati na tako divnom mestu, što je za svakog umetnika nešto posebno”, izjavilla je Višekruna Janković, inače muzička umetnica – pijanistkinja.

Predstava “Paklena komedija –ispovesti serijskog ubice”je zasnovana na istinitoj priči o serijskom ubici, ali i pesniku i novinaru, koja je inspirisala Malkoviča I dirigenta Haselbeka da naprave ovaj muzički teatar. Haselbek je birao muziku za predstavu i muzička lista obuhvata arije Mozarta, Baha, Hajdna, Bokerinija, Betovena, Gluka, Vebera, koje izvode soprani Čen Reiz i Suzan Langbain.

Na konferenciji su govorili i Vladimir Ðuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” i glumac Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja “Zaječar”.

Ðuričić je istakao da će Zaječar sa ovim događajem postati balkanska prestonica kulture i podsetio da su i druge svetske zvezde već gostovale u ovom gradu na čuvenoj Gitarijadi – engleski roker Bili Ajdol, škotski hard rok metal bend Nazareth, kao i britanska rok grupa Uriah Heep.

Takođe je naveo uspešne festivale Zaječara i Feliks Romulijane kao “Antika fest”, “Dani Zorana Radmilovića”, “Dani Romulijane”.

Ovaj projekat je realizovan uz generalno pokroviteljstvo grada Zaječara, a dragocenu podršku u realizaciji ovog programa pružila je „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ a sponzori događaja su Eliksir Fondacija, UNIKA i kompanija Cepter.

Karte po ceni od 1000,00 dinara mogu se rezervisati i kupiti preko zaječarskog pozorišta i Tiket servisa. E- mail za online rezervacije je rezervacije@zoranradmilovic.rs. Prodaja karata na dan performansa 8.avgusta je od 9-15h na blagajni pozorišta, i na Felisk Romulijani od 18.00h, istaknuto je na pres-konferenciji u Beogradu.

Podsetimo, glumac, producent i režiser Džon Malkovič, bio je počasni gost 48. Festa, neposredno pre pandemije koronavirusa u februaru 2020. godine kada ga je zatvorio muzičko-scenskim performansom “Muzički kritičar”.

Tada mu je uručeno specijalno priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Malkovič je dramski umetnik jugoslovenskog porekla, odnosno deda i baba sa tatine strane su mu rođeni u Hrvatskoj.