Igor Jurić na tribini u Zaječaru o bezbednosti dece na internetu

U Zaječaru je održana interaktivna tribina na temu “Bezbednost dece na internetu” koja je okupila preko 100 učesnika – učenike, direktore škola, socijalne radnike.

Na tribini je, o tako važnoj temi i velikom problemu današnjeg društva, govorio Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Šta se podrazumeva pod rizičnim ponašanjem na internetu, ko je žrtva, a ko nasilnik u virtuelnom prostoru, ko su internet predatori, šta ako je dete žrtva proganjanja na internetu, samo su neka od pitanja do čijih su odgovora dolazili zajedno učesnici ove interaktivne radionice održane u Zaječaru.

Osvrnuvši se na zločin koji je nedavno potresao celu Srbiju, kada je u Zaječaru ubijena dvogodišnja devojčica, Jurić i sam postavlja pitanje dešavanja većeg broja zlostavljanja dece i takvih zločina na ovoj teritoriji, u ovom regionu.

“Bili smo nekoliko puta u Zaječaru i Negotinu, konkretno za jako teške slučajeve zlostavljanja nad decom. Pitam se ja, ali i tim Centra za nestalu i zlostavljanu decu zašto je tako veliki broj užasnih zločina, zašto se dešava na ovoj teritoriji, u ovom regionu? Zašto se po nekim lošim situacijama prisećam i Zaječara i Negotina? Iz dosadašnjeg rada na toj problematici, mogu reći da je jako bitno da u najranijem uzrastu radimo sa decom u riziku, decom sa problemom u ponašanju. Tu možemo da rešimo taj problem, time što ćemo ih zaštiti i raditi sa njima dok su mladi, dok su najverovatnije žrtve u svojim porodicama, i onda možemo očekivati da se to neće desiti kad odrastu. Jer u većini slučajeva, oni koji zlostavljaju decu, ubijaju decu i sami u detinjstvu su bili žrtva nasilja. Zato je važan taj preventivni rad koji je potpuno nezahvalan jer rezultat ne možete da vidite odmah, što se često traži u našem sistemu, već je tu potrebno vreme“, kazao je Jurić.

On je istakao da je još jedan razlog dolaska u Zaječar upravo taj, da pokušaju da razgovaraju sa majkom devojčice koja je nedavno ubijena, kao i sa predstavnicima Centra za socijalni rad, kako bi pokušali da uđu u slučaj koji je ostavio bez reči javnost Srbije.

Radionica u Zaječaru, bila je 761. u nizu koju su Fondacija „Tijana Jurić“, Centar za nestalu i zlostavljanu decu, od osnivanja, održali širom Srbije.