IN MEMORIAM: Dr Jovanka Filimonović

Zaječarska porodica Filimonović, saopštila je da je u 88. godini života, preminula prim. dr sci. med. Jovanka Filimonović, nekadašnja direktorka Zdravstvenog centra u Zaječaru.

Rođena je u Zagrađu, gimnaziju je završila u Zaječaru, a studije medicine u Beogradu. Nakon završetka studija, zaposlila se u ovdašnoj bolnici, gde je provela ceo svoj radni vek. Od stažiste, lekara opšte prakse a zatim specijalizanta pedijatrije (dečiji kardiolog), načelnice Odeljenja pedijatrije, došla je i do mesta direktorke Zdravstvenog centra.

Pored brojnih obaveza direktorke, dr Jovanka Filimonović napredovala je i u struci, uspešno je odbranila doktorsku disertaciju i postala, u to vreme, jedna od retkih žena sa tako uspešnom stručnom i naučnom karijerom.

Valja pomenuti da je šezdesetih godina prošlog veka, zajedno sa još jednim vrsnim pedijatrom, dr Ljubicom Mišić, na području čitave Timočke Krajine pokrenula brojne akcije imunizacije dece u suzbijanju endemskog sifilisa, što je za posledicu imalo značajno smanjenje smrtnosti dece u ovim krajevima. Slobodno se može reći da je ekipa sa Odeljenja pedijatrije koju su predvodile dr Ljubica Mišić i dr Jovanka Filimonović, dala nemerljiv doprinos popravljanju zdravstvene slike, pre svega, dece u ovim krajevima.

Sahrana posmrtnih ostataka dr Jovanke Filimonović biće obavljena u ponedeljak 27. aprila na groblju u Zaječaru. Zbog vanrednog stanja sahrana će biti obavljena u najužem krugu porodice.

preuzeto: Za media/Tina