Internacionalnom smotrom folkora otvoren 61. Festival kulture mladih Srbije

U Knjaževcu je otvoren 61. FESTIVAL KULTURE MLADIH SRBIJE, Internacionalnom smotrom folklora.

Na trgu ispred Doma kulture sinoć su nastupali predstavnici Meksika, Severne Makedonije i domaći folkloraši – KUD KOLO Knjaževac.

Večeras su na programu FKMS-a Detinjstvo fest i Family maskenbal, s početkom u 20 časova. Prvi koncert u okviru festivala, zakazan je za 21. jul kada će na Gurgusovačkoj kuli nastupati Vesna Zmijanac i Marina Visković.

Festival kulture mladih Srbije nastao je pre šest decenija, kada je 1951. godine grupa timočkih studenata došla na ideju da organizuje multikulturnu smotru. Takva ideja ostvarena je 1962. godine kada su u dvorištu knjaževačke Gimnazije održane prve studentske igre na kojima je učestvovalo oko 300 studenata iz nekoliko gradova Timočkog i Niškog regiona. Godine 1966. smotra postaje republička i dobija naziv Muzičke igre studenata Srbije, a potom Umetničke igre omladine i studenata Srbije. Počev od 1972. održava se pod nazivom Festival kulture mladih Srbije.

Inače, poslednja dva dana festivala posvećena su Pesničkom programu “Timočka lira”, u okviru kog će na platou ispred Doma kulture biti održana promocija knjige prošlogodišnjeg laureata ovog takmičenja.

I ove godine 10 najboljih mladih pesnika, na osnovu odluke žirija, nastupiće na 61. Festivalu kulture mladih Srbije, a ajboljeg pesnika proglasiće žiri na samom Festivalu kada će mu biti uručena povelja Radio Beograda 2 „Timočka lira“.

Radio Beograd 2 i organizacioni odbor Festivala kulture mladih Srbije obezbediće štampanje zbirke pesama prvonagrađenom pesniku kao i prigodne nagrade za drugo i treće mesto koje će biti uručene na poetskoj večeri Festivala.

Organizacioni odbor će, kako je najavljeno, odštampati „Festivalski zbornik“ sa izborom pesama i biografskim podacima desetoro najuspešnijih pesnika 61. Festivala kulture mladih Srbije.

foto: Saša Milutinović Leteći/FKMS