Istražite porodično poreklo

Koliko poznajete porodičnu istoriju i koliko predaka možete da nabrojite? Ako vas ranije nisu previše interesovale stare porodične priče ili niste imali dovoljno vremena da istražujete prošlost, sada imate priliku da se time natenane bavite i da ostavite pisani trag o svom poreklu.

Digitalna biblioteka portala Poreklo sadrži brojna izdanja koja će vam pomoći da istražite svoje korene, a sadrži brojne podatake o poreklu prezimena, imena, naselja i stanovništva u mestima Srbije, kao i na prostoru bivše Jugoslavije.

Na portalu su pobrojana prezimenima od A do Š, neobična i po regionima; muška i ženska imena; slave i običaji.
Objavljene su i priče o poreklu poznatih ličnosti, velikana, naučnika, umetnika, sportista, kao i rodoslovna stabla Nemanjića, Obrenovića i Кarađorđevića.

Na sajtu je i mnoštvo zanimljivosti, dokumenta, intervjua.

U okviru portala, septembra 2012. godine pokrenut je Srpski DNК projekat, koji u pravom smislu predstavlja pionirski poduhvat. Na stranici Srpskog DNК projekta do danas je evidentirano preko 2600 osoba koje su uradile Y-DNК analizu, odnosno ustanovile svoje praporeklo po muškoj liniji. Ova baza podataka postala je referentna za istraživače u regionu i svetu.

Portal Poreklo osnovala je pre osam godina grupa entuzijasta okupljena u Društvu srpskih rodoslovaca „Poreklo“, sa sedištem u Beogradu.