Ivica Dačić predsednik Skupštine Srbije

Narodni poslanici su izabrali Ivicu Dačića za novog predsednika Skupštine Srbije. Od 226 poslanika koji su glasali, za izbor Dačića glasalo je 225, dok je jedan poslanik bio protiv. Novi predsednik Skupštine je poručio da samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima. Poslanici su izabrali i šest potpredsednika parlamenta, Veljko Odalović je izabran za generalnog sekretara Skupštine. Formirani su skupštinski odbori, nakon čega je završena konstitutivna sednica novog parlamenta.

Na čelo Skupštine Srbije došao je Ivica Dačić. Od 226 poslanika koji su glasali, za izbor Dačića glasalo je 225, dok je jedan poslanik bio protiv.

Za izbor Dačića glasali su poslanici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, SPAS-a, Stranke pravde i pomirenja, Saveza vojvođanskih Mađara.

Protiv se izjasnio samostalni poslanik Vladan Glišić, dok poslanici liste “Ujedinjena dolina – SDA”, koji su ranije danas najavili da neće podržati lidera socijalista, nisu prisustvovali glasanju.

Izbor predsednika parlamenta je obavljen javnim glasanjem, odnosno pojedinačnom prozivkom poslanika.

Nakon izbora Dačića, poslanici bi trebalo da se izjasne i o potpredsednicima, imenovanju generalnog sekretara i radnim telima.

Dačić je bio jedini kandidat za predsednika Skupštine Srbije.

“Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima”

Dačić je u prvom obraćanju poručio da je za njega izbor za predsednika parlamenta čast. Podsetio je da je u Skupštinu Srbije prvi put ušao 1992. godine i da se sada vratio kući.

Zahvalio je svima koji su podržali njegov izbor na visoku dužnost, kao i predsedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću zato što ga je predložio da bude predsednik parlamenta.

Ocenio je da samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima.

Navodeći da je bio predsednik Vlade Srbije, zamenik predsednika vlade, ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, Dačić je primetio da je funkcija predsednika skupštine najveća koju je do sada obavljao.

Ivica Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, obavljao je do danas funkcije potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

Ranije danas, sa mandarom Anom Brnabić obavio je primopredaju dužnosti, koje će ona obavljati do izbora novog šefa diplomatije.

Izabrani i potpredsednici parlamenta

Skupština Srbije izabrala je i šest potpredsednika većinom glasova narodnih poslanika.

Za potpredsednike su izabrani poslanici Vladimir Orlić sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, Stefan Krkobabić sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, Marija Jevđić sa liste “Socijalistčka partija Srbije – Jedinstvena Srbija”.

Novoizabrani potpredsednici Skupštine su i Radovan Tvrdišić sa liste “Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju”, Elvira Kovač sa liste Saveza vojvođanskih Mađara i Muamer Zukorlić sa liste “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca”.

Na predlog novog predsednika parlamenta Ivice Dačića poslanici su o izboru potpredsednika glasali javnom prozivkom.

Veljko Odalović generalni sekretar Skupštine

Narodna skupština izabrala je Veljka Odalovića sa liste “Socijalistička partija – Jedinstvena Srbija” za generalnog sekretara, a u nastavku sednice formirani su i skupštinski odbori.

Odalović je izabran većinom glasova poslanika na predlog predsednika Skupštine Ivice Dačića.

Dačić nije obrazlagao svoj predlog jer je, kako je rekao, Odalović već bio na toj funkciji.

Na današnjoj sednici formirani su i skupštinski odbori, nakon čega je završena konstitutivna sednica novog parlamenta.

Dačić je najavio da će sledeća sednica parlamenta, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Zakonu o ministarstvima, biti najverovatnije u subotu.

preuzeto: rts.rs, foto: sps