Izbori bez Srba, glasanje u kontejnerima

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije održani su vanredni lokalni izbori. Organizovala ih je Priština nakon što su Srbi u novembru podneli kolektivne ostavke u ustanovama pod njenim patronatom. U trci za gradonačelnike opština na severu bio je jedan kandidat iz srpske zajednice i devet Albanaca.

Glasali su isključivo Albanci. Njih u severnim opštinama na KiM u biračkim spikovima ima par procenata, pa je tolika i izlaznost.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je na lokalnim izborima na severu KiM glasalo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti.

Glasalo je 449 Albanaca manje u odnosu na prethodni izbore, očigledno je da su izbore bojkotovali i Albanci, naveo je Petković.

Prema podacima prištinske centralne izborne komisije, glasalo je 1.567 birača od ukupno 45.095, odnosno 3,47 odsto.

Iz Centralne izborne komisije u Prištini su sami konstatovali da brojke pokazuju da na biralištima napravljenim od kontejnera, ima više osoblja i policije nego birača.

Iz albanskih nevladinih organizacija koje prate izborne procese konstatovli su, s obzirom na mali broj onih koji su glasali, da su današnji izbori bili više improvizacija, nego proces koji garantuje fer standarde i slobodno učešće zajednica.

U Zvečanu je glasala Slađana Pantović, kandidat za predsednika te opštine koja je na biralište stigla u pratnji policije.

Srbi su ignorisali glasanje u kontejnerima, okruženim policajcima i kamerama. Izrazili su kolektivni bojkot i time, kažu, poslali poruku da ne pristaju na nametnuta rešenja.

Ostaju pri zahtevima – formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih jednica specijalne policije sa severa.

foto: Tanjug