Izložba dela Milene Pavlović Barili obeležila Evropsku noć muzeja

Evropska noć muzeja u Zaječaru je obeležana nesvakidašnjim događajem iz oblasti kulture – izložbom „Put u snove Milene Pavlović Barili“, koju je zaječarski muzej organizovao u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom i Galerijom Milene Pavlović Barili u Požarevcu.

Autor izložbe je Violeta Tomić, viši kustos istoričar umetnosti, koja je na otvaranju istakla da je Milena bila jedna od najistaknutijih umetnica 20. veka.

Na Milenino stvaralaštvo uticale su neobočne sudbine njenih roditelja. Naime, majka Danica iz ugledne porodice Karađorđevića, nastojala je da u Milenino odrastanje udahne deo svetske kulture kojoj je pripadala, a takođe i otac Bruno Barili, takođe iz poznate porodice, koji je bio književnik i muzičar i čije su se obrade izvodile u milanskoj Skali, istakla je autorka.

Direktor Narodnog muzeja Zaječar Vujadin Milošević zahvalio je autorki na mogućnosti da ljubitelji kulture u Zaječaru uživaju u lepoti dela i raskošnog dela Velike umetnici.

Ovo je najvažniji događaj otkako sam u ovoj ustanovi a ova izložba je možda od najvećih ikada u Zaječaru, naglasio je Milošević.

Milena Pavlović Barili (Požarevac, 1909 – Njujork, 1945) je bila slikarka, ilustrator i pesnikinja i jedna od naših najznačajnijih umetnica prve polovine 20. veka.

Na izložbi su predstavljena njena likovna dela (slike, crteži i ilustracije) kao i lični predmeti ove umetnice.

foto: T1/zaječarski muzej