Izložba “Iz pera majstora” do 10. septembra

U zaječarskom muzeju otvorena je retrospektivna izložba i promovisana monografija “Iz pera majstora” – Dragoljub Sandić Sandi.

Dragoljub Sandić je rođen u Orešcu pored Knjaževca 1951. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Profesionalno se bavio grafičkim dizajnom, kreiranjem i slikarstvom. Svoj doprinos dao je i u oblasti zaštite spomenika kulture učestvujući u konzervatorsko-restauratorskim radovima na mozaicima u Feliks Romulijani i na živopisu u manastiru Studenica.
Dobitnik je jugoslovenskih nagrada za dizajn, kreiranje i vizuelne komunikacije. Više puta je bio predstavnik Jugoslavije u Evropskom komitetu za modu u Cirihu.
Bio je likovni urednik i saradnik jugoslovenskih časopisa za decu: Cvrčak, Zeka, Dečje novine; Likovni urednik udžbenika u kućama MIP “Nota” i Republički zavod za udžbenike, Beograd.
Preminuo je 2000. godine.

Njegovo stvaralaštvo suštinski je vezano za primenjenu umetnost i dizajn onako kako je njegov život suštinski bio vezan za Knjaževac. Bogat i raznovrstan stvaralački opus Dragoljuba Sandića, neophodno je razvrstati po disciplinama, tehnikama kako bi se na pravi način sagledala vrednost i značaj njegovog umetničkog genija,

napisala je o Sandiću u katalogu izložbe Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Izložbu stvaralaštva Dragoljuba Sandića otvorile su u ime domaćina Nina Pogarčić, Lana Sandićeva kći i Milena Milošević Micić.

U muzičkom delu svečanog otvaranja, nastupio je trio sa mladom Letom, Vladimirom i Bojanom Ristićem.

Izložba se može razgledati do 10. septembra.