Izložba “Mila moja…” otvorena u Negotinu

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu svečano je otvorena izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas”, koja je nastala u saradnji šest srpskih muzeja pod koordinacijom Narodnog muzeja Zaječar i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložbu su otvorili direktor Muzeja Кrajine Ivica Trajković i jedna od autorki izložbe Emila Petrović, etnolog – viši kustos Muzeja Кrajine.

Muzej Кrajine u Negotinu zastupljen je sa tri ukrašena štapa od drveta, koja su deca koristila za džaranje vatre u vreme božićnih običaja u tradicionalnoj kulturi istočne Srbije, lutkom napravljenom od krpa koje predstavljaju narodnu nošnju i drvenim konjićem – stolicom od drveta koja je korišćena u salonu Frizerske zadruge u Negotinu.

Priču o detinjstvu i dečjim igračkama realizovali su, prema konceptu Suzane Antić, etnologa – muzejskog savetnika Narodnog muzeja Zaječar, muzejski stručnjaci različitih profila (arheolozi, istoričari umetnosti i etnolozi), polazeći pritom od svog ugla posmatranja, a stigavši na kraju do zajedničke izložbe „Mila moja-dečije igračke od praistorije do danas“.

Izložba je “premijeru” imala u Zaječaru krajem decembra, da bi proteklih meseci gostovala i u ostalim gradovima i muzejima, učesnicima zajedničkog poduhvata. Pre Negotina videli su je ljubitelji kulture u Požarevcu, Jagodini, Knjaževcu i Sremskoj Mitrovici.

Izložba će biti otvorena do 27. juna. Ulaz je slobodan.

foto: negotinski muzej