Izložba “Mila moja” otvorena u Požarevcu

Galerija savremene umetnosti u Požarevcu postala je svojevrsni vremeplov. Na jednom mestu nalaze se igračke nastale tokom osam i po milenijuma.

Izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“, zajednički je projekat šest srpskih muzeja, koji je promociju imao u zaječarskom muzeju u decembru.

Autor izložbe je Suzana Antić, etnolog, nosilac projekta je Narodni muzej Zaječar, a finansiralo ga je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Saradnici na projektu su Zavičajni muzej Jagodina, Zavičajni muzej Knjaževac, Muzej Krajine Negotin, Muzej Srema i Narodni muzej Požarevac.

Nadam se da će nas izložba vratiti u jedno lepše vreme, kad smo se iskrenije družili i osećali, možda bili malo neotesaniji, grublji i suroviji, ali bili iskreniji i imali u sebi želju za igrom. Nakon svih mudrih izreka i filozofskih sistema, ispostavlja se da je koren sreće u mogućnosti igre, koliko je deteta ostalo u nama, koliko njegove sposobnosti da svet gleda vedrijim očima,

rekao je Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac.

Maja Živić, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru, navela je da ovo nije prvi projekat koji rade sa drugim muzejima.

Ovde je materijal koji prezentuje ono najlepše u nama, ono dete koje smo uspeli negde u nekom kutku da sačuvamo u sebi. Analizama je utvrđeno da praistorijske minijaturne posude, antičke i srednjevekovne imitiraju one u originalnoj veličini, čak su mnoge od njih izrađivala deca, što se može videti na osnovu otisaka prstiju,

ukazala je Živić.

Etnološki deo iz Požarevca čine minijaturne posude koje su radili grnčari zanatlije. Dobar deo požarevačke zbirke čine igračke koje je Narodnom muzeju poklonila Požarevljanka Dragana Ivošević, a zbirka se upravo donacijama i formira.


izvor: e-braničevo, foto: zaječarski muzej