Izložba o Hajduk Veljku “Vojvoda Negotinske nahije”

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka, u okviru “Negotinskog leta 2022”, a povodom obeležavanja Dana pogibije Hajduk Veljka, otvorena je izložba “Vojvoda Negotinske nahije”, autora Vesne Nikolić, Sanje Radosavljević i Ivice Trajkovića.

Na otvaranju su govorili viši kustos dokumentarista Ivica Trajković, direktor Muzeja Кrajine i Sanja Radosavljević, kustos pedagog Muzeja Кrajine.

“Svaki narod ima svoje heroje, neki od njih prerastu granice lokalnog i postanu simbol nacionalnog identiteta, tvoreći istoriju i tradiciju koja ih prenosi u večnost. Takav je bio i naš Hajduk Veljko Petrović, legendarni junak Prvog srpskog ustanka. Cilj izložbe “Vojvoda Negotinske nahije” je da se, u susret obeležavanja 210 godina od pogibije Veljka Petrovića, podsetimo na život i delo junaka koji je dao svoj život braneći Кrajinu, kao i da se ukaže na značaj sačuvanih spomenika kulture u Negotinu posvećenih Hajduk Veljku, a koji predstavljaju trajna i značajna umetnička ostvarenja”, istakla je, između ostalog jedna od autorki izložbe Sanja Radosavljević.

Izložba se sastoji od dvadeset panoa na kojima je nepretenciozno i naučno, kombinovanjem narativnih i istorijskih izvora ukazano na najvažnije momente iz javnog i privatnog života Hajduk Veljka, na njegovo porodično poreklo, život do izbijanja Prvog srpskog ustanka, kao i na njegovu ulogu u širenju Prvog srpskog ustanka u istočnoj Srbiji, komandovanje i pogibiju u Negotinu.

Prikazana su i njegova odeća i naoružanje.

Svoje mesto na izložbi našle su Marija i Čučuk Stana, prva i druga supruga, prijatelj i obožavalac Vuk Кaradžić, koji je ovekovečio Hajduk Veljkovo ime, te konj Кušlja.

Prikazani su najvažniji toposi vezani za život Hajduk Veljka: Lenovac, rodno selo i Negotin; u Negotinu barutana, kula Baba Finka i crkva Rođenja Presvete Bogorodice. Poseban tematski prikaz su predstave Hajduk Veljka u umetničkim delima Anastasa Jovanovića, Uroša Кneževića, Steve Todorovića, Petra Ranosavića, kao i u Mokranjčevoj Šestoj rukoveti.

Izložba je zaokružena panoima koji se mogu podvesti pod tradiciju negovanja kulture sećanja na Hajduk Veljka i njegovo doba. Reč je o preglednim i sugestivnim panoima o dva spomenika Hajduk Veljku u Negotinu, te odeljak o istorijatu Muzeja Hajduk Veljka koji je ustanovljen krajem 20. veka.

Izložba će biti otvorena do 5. septembra.

izvor i foto: Muzej Hajduk Veljka Negotin