Izložba o mitropolitu Mihailu Jovanoviću

Festival hrišćanske kulture i praznovanje Rođenja Presvete Bogorodice, slave Sabornog hrama i grada Zaječara počeli su sinoć prazničnom večernjom službom a potom i predavanjem penzionisanog episkopa Atanasija Jevtića „Duhovni život u Srba” .

Aktivnosti su nastavljene danas u Narodnom muzeju otvaranjem izložbe o Mitropolitu Mihailu Jovanoviću, o kojem su biranim rečima govorili umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije i episkop timočki Ilarion.

Mitropolit Mihailo rođen je 1826. u Sokobanji, gimnazijsko obrazovanje sticao je u Zaječaru i Negotinu, dok je bogosloviju završio u Beogradu. Bio je mitropolit beogradski 1859—1881 i 1889—1898, kao i prvi predsednik Crvenog krsta Srbije.

Veliko čovekoljublje i dobročinstvo iskazao je i prema svom rodnom mestu i zavičaju. Njegova zadužbina iz 1894. godine, zgrada osnovne škole u centru Sokobanje i danas služi obrazovanju mladih naraštaja.
Umro je 5. februara 1898. i sahranjen u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Najavljujemo i filmski festival koji će biti narednog vikenda, i ovog puta će on imati takmičarski karakter. Festival će imati međunarodnu dimenziju sa pet, šest autora dokumentarno-duhovnih filmova iz Srbije i inostranstva. Imaćemo priliku da uzvratimo gostoprimstvo ljudima iz Ukrajine, gde smo bili početkom februara na festival duhovno-dokumentarnog filma u Dnjetropetrovsku. Imaćemo i gosta, njihovog sveštenika, koji je direktor Duhovno-misionarske institucije „Lestvica“ i sa njim će doći još znamenitih ljudi,

istakao je vladika Ilarion.

Festival će trajati do 6. oktobra, a u programskoj ponudi izdvaja se i festivalski dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečja nedelja, kao i nastupi kulturno – umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.

foto: Narodni muzej