Izložba “Od zaječarske Gimnazije do Кolumbija univerziteta”

Povodom obeležavanja 185 godina postojanja Gimnazije u Zaječaru, 22. 06. 2022. godine u Radul – begovom konaku otvorena je izložba pod nazivom “Od zaječarske Gimnazije do Кolumbija univerziteta”, koja predstavlja prikaz rada i dela profesora Milivoja Stojana Stanojevića, doktora filozofije i šefa Departmana za slavistiku na Кolumbija univerzitetu u Njujorku.

Izložba je nastala kao rezultat zajedničkog rada Natalije Tanić – IV3, Petre Ninić – III1 i Borisa Rančeva – IV1, uz ogromnu podršku profesorke istorije Suzane Tomić i profesora srpskog i engleskog jezika.

U realizaciji izložbe pomogla je i porodica Stivenson (Metthew i Nannet Stevenson), kao i Erin Benc (Monteclair History Center).

Cilj izložbe je bio da se, kroz sakupljene istorijske izvore, temeljno prikaže život i kompletan angažman Milivoja Stanojevića u oblasti društvenih nauka.

U Gimnaziji ističu da posebnu zahvalnost duguju Metjuu Stivensonu (unuku Milivoja Stanojevića) na pomoći oko prikupljanja literature, kao i zaposlenima u Radul-begovom konaku, koji su pomogli realizaciju izložbe. Tehničku podršku u izradi izložbe pružio je Nikola Drobnjaković.