Izložba slika Danijele Lilić u zaječarskom muzeju

„WHY AND HOW“ naziv je izložbe slika mr Danijele Lilić, otvorene večeras u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.

Pred posetiocima su se našla 27 dela rađena tehnikom ulje na platnu i ulje na papiru.

Pozdravljujući publiku, direktorka Narodnog muzeja Maja Živić kazala je da joj je drago što su Danijeline slike nakon 18 godina ponovo u galeriji ove ustanove kulture, i da je, posmatrajući posetioce dok su razgledali izložena dela, primetila da su jake boje i emocije koje nose ostavile na njih jak utisak, a da je radost njena osnovna emocija dok gleda ove slike.

Izložbu je biranim rečima otvorio Dejan Sotirović, istoričar umetnosti u zaječarskom muzeju.

Rad Danijele Lilić otvoren je za mnoga čitanja gde svako ima mogućnost i podstrek za razmišljanje.Slike na ovoj izložbi su jakog kolorita na momente iznenađujućeg, koji sa neopterećenim linijama i površinama stvara nemir koji se pretapa u mir,

kazao je Sotirović..

O utiscima sa otvaranja, koje je pratilo neubičajno mnogo Zaječaraca, autorka nam je rekla:

Ne mogu još sve utiske da sredim, verovatno ću od sutra, jer sam umorna od organizacije a i drugo mi je što su ovde prisutni meni dragi ljudi, prijatelji, rođaci, kolege… ali sam, sve u svemu, zadovoljna.

Zaječarska hronika: Čuli smo da na slikama ima vedrine, radosti, strasti. Sa kojim ste vi osećanjem stvarali ova dela?

Strasti da, ali vedrine ima samo u tragovima. Kolorit boja ima za mene ima drugo značenje, ne radosti. Volela bih da posmatrači pažljivije sagledaju odnos boja. To možda jeste radost, ali i nešto više od toga.

Zaječarska hronika: Iz kog su perioda izložene slike?

Slike su nastale zadnjih desetak godna, od 2007, 2008. godine do danas. Dejan Sotirović i ja smo napravili selekciju slika, nisu sve izložene, mnoge su ostale u mom ateljeu. To je pregled mog rada zadnjih desetak godina.

Zaječarska hronika: Imate li vremena da stvarate uz druga obaveze i rad u školi?

Naravno uvek bih htela da bude više vremena za slikanje, čini mi se da uvek može više. Zadovoljna sam što ne pravim velike pauze i što slikam, što radim. Nalazim vremena, nekada više, nekada manje, trudim se da što više slikam i crtam.

Danijela je rođena u Zaječaru, diplomirala je i magistrirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a.

Učestvovala je na brojnim likovnim kolonijama i imala više samostalnih i grupnih izložbi širom naše zemlje.
Radi kao nastavica likovne kulture u OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“ i OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru.

U publici su bile i brojne Danijeline kolege iz OŠ “Ljubica Radosavljević Nada”, koje su želele da grupnom fotografijom sačuvaju sećanje na ovu izložbu.

Postavka se može razgledati narednih nedelja.