Izmeštanje sela Veliki Krivelj sve izvesnije

Meštani Krivelja kod Bora uskoro će morati da napuste selo i svoja domaćinstva zbog proširenja rudnika. Ukoliko se slože, grad Bor i država omogući će im kolektivno preseljenje na lokaciju za koju se opredele.

U nezvaničnim anketama mesne zajednice većina meštana je za koletivno preseljenje na lokaciju Trujkanov potok, kraj regionalnog puta između Zlota i Šarbanovca. Biće im ponuđene i druge lokacije, ali će morati da se brzo izjasne.

O konačnom rešenju problema meštana Velikog Krivelja bilo je reči na javnom zboru, kojem su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i Ministarstva rudarstva, dok su iz kompanije “Zđin” poručili da je rano za ovakve sastanke.

Kako se čulo na zboru, značajno je da se meštani Krivelja što pre odluče za lokaciju kako bi se ona uvrstila u plan generalne regulacije čije se usvajanje očekuje tokom septembra i da se završi plan posebne namene ovog područja. Nakon toga Vlada Srbije bi područje sela Krivelj trebalo da proglasi za deo koji je od javnog interesa, a tek nakon toga bi se ušlo u proces eksproprijacije.

Meštani će moći da se odluče za kolektivno iseljenje, individualno preseljenje ili direktnu prodaju kompaniji Ziđin, a sva trenutna pitanja i problemi koje imaju biće rešavani na sednicama radne grupe koja se sa predstavnicima Ziđina održava svake nedelje.
Nakon odluke o lokaciji na koju će selo biti izmešteno, biće utvrđena dinamika preseljenja. Selo ima oko 600 domaćinstava .

Diskusija je uglavnom protekla korektno, ali je u jednom trenutku jedan od prisutnih nasrnuo na gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića, polio ga vodom i pokušao da ga udari. Incident je brzo okončan, a gradonačelnik je najavio pokretanje krivične prijave protiv odgovornog lica.

Ostatak zbora protekao je u mirnoj atmosferi, a meštani su iznosili probleme sa kojima se suočavaju na terenu. Kako je rečeno, sva trenutna pitanja i problemi koje imaju u vezi rudarskih aktivnosti biće rešavani na sednicama radne grupe koja se sa predstavnicima kompanije Ziđin održava svake nedelje