Jedna je majka…

“Samo nešto je na svetu lepše i bolje od žene – to je majka.” –  Šefer

U susret 8. martu mediji su prepuni inspirativnih priča o ženama koje su svojim znanjem, hrabrošću, istrajnošću, vizijama i ljubavlju menjale svet. Mnogi će ovaj dan iskoristiti da ukažu na položaj žena u savremenom društvu; na istinsku profesionalnu i ekonomsku ravnopravnost i akcije koje se sprovode za unapređenje ženskih i ljudskih prava; drugi će praznik obojiti komercijalnim porukama, zaboravljajući da žena mora biti podjednako uvažavana, poštovana, cenjena i voljena i ostalih 364 dana u godini. Oduvek je bilo onih koji praznuju ovaj datum, posvećen svim ženama sveta, kao  i onih koji će reći da je to dan kao i bilo koji drugi i da ga nipošto ne obeležavaju. Ali i jedni i drugi sigurno će 8. marta čestitati praznik najvažnijoj ženi u svom životu – svojoj majci.

 “Sve što jesam, i verujem da mogu biti, dugujem svojoj majci.” – Arbraham Linkoln

Citat američkog državnika Abrahama Linkolna, da sve što jeste i veruje da može biti duguje svojoj majci, često, možda i nehotice, koristimo svi mi želeći da istaknemo nemerljiv doprinos u našem odrastanju, sazrevanju i afirmaciji, one koja nam je podarila život. Može li nam iko biti veći oslonac i može li nas voleti i praštati nam bezuslovno kao ona?  Posvećenost, nežnost, požrtvovanost, poverenje, snaga, oslonac. Sve to u jednoj osobi.  Majka je naš najbolji prijatelj, najveća  podrška, mirna luka, savest, učitelj, anđeo čuvar. Uvek je dovoljno blizu da priskoči, pomogne, posavetuje, a ipak dovoljno daleko da živimo svoj živote onako kako smo zamislili. Štiti nas, voli i brine o nama do poslednjeg uzdaha.

Ljubav prema majci ne može se porediti ni sa jednom drugom. Iz te ljubavi rodile su se i nastale sve ostale ljubavi ovog sveta. Najdivnije, najtananije emocije najjače su spone koje nas povezuju. Svako od nas majke doživljava kroz sopstvenu prizmu, ali je ljubav zajednički imenitelj. Možemo imati kule i gradove, svilu i kadifu, titule i funkcije, ali ćemo za svoju mamu uvek biti njeno čedo, deo njenog tela i duše. A ona, bez obzira na promene koje godine ili bolest donose njenom licu ili razumu, najvoljenija žena na svetu. I 8. marta i svakog drugog dana u godini. Ako će ljubav spasiti svet, onda je to svakako majčina ljubav.

pisano za BETTY magazin, marta 2022, foto: pinterest/okchicas.com, preuzeto sa bloga Novo jutroi