Jovani Gavrilović za ulogu Petrije peti “Zoran brk” festivala u Zaječaru

Petrija je živa i 40 godina nakon što je predstavljena publici u formi romana i skoro isto toliko godina nakon što ju je maestralno odigrala Mirjana Karanovića u filmu Srđana Karanovića.

“Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića i dramatizacije Mile Mašović Nikolić, izveden je pete večeri “Dana Zorana Radmilovića”.

Sudbina Petrije iz malog rudarskog sela u Pomoravlju, u ovoj dramatizaciji posmatrana iz ugla tri Petrije: mlade, gradske i Petrije udovice, je univerzalna priča o ženi koju gnječi patrijarhat i njenim pokušajima da ga preživi, da opstane – ne i da mu se suprotstavi.

Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica, zatim Petriju u gradu tumači Jovana Gavrilović, a Petriju kao udovicu Milica Mihajlović. Pored njih tri, u predstavi koja prikazuje borbu žene koju u životu gnječi patrijalni sistem vrednosti, igraju i Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Isidora Minić, Jelena Rakočević, Vladislav Mihailović.

Sve tri Petrije bile su više nego ubedljive, a po oceni stručnog žirija izdvojila se Jovana Gavrilović kojoj je kao glumici večeri pripao Zoranov brk.

Srećna sam i zbog sebe i zbog ostatka ansambla i svih učesnika naše priče koju smo stvarali i stvorili. Mislim da je to divno priznanje za nas. Nekako smo se trudili radeći Petriju da kroz rad i sva buduća igranja doživljavamo svi kolektivno, tako da se nisam fokusirala posebno samo na gradsku, srednju Petriju, nego smo se bavili celokupnim životom te žene i uopšte ženom kao bićem u jednom trenutku, u jednoj ženi, negde u ovom univerzumu. Tako da se nekako na jedan čudan, magičan način, pojedinačno svi članovi ove predstave bavimo tim likom,

objasnila je nagrađena glumica u susretu sa novinarima.

U Ateljeu 212 „Petrijin venac“ prvi put je postavljen 1976. godine kada je adaptaciju Mihailovićevog teksta i režiju potpisala Ognjenka Milićević.

Premijera ovo predstave bila je prošlog novembra u Ateljeu 212.

Foto: zaječarsko pozorište/ Tatjana Galić Zetović