Jubilarni Sabor na Kadibogazu

Dve pobratimljene opštine,  Knjaževac u Srbiji i Belogradčik u Bugarskoj, decenijama neguju ekonomsku, kulturnu, turističku i sportsku saradnju.

Druženje dve varoši i dva naroda kulminira svakog leta Saborom na Kadibogazu, u ataru knjaževačkog sela Novo Korito i sela Salaš sa bugarske strane granice. Tokom manifestacije građani prelaze državnu granicu bez pasoša.

Saborovanje na ovom mestu datira od 1925. godine ali je tek 2001. manifestacija dobila instutucionalni okvir i povezala narodno stvaralaštvo i privrednu ponuda naselja duž granice. Manifestacija je ojačala i saradnju Knjaževca sa srpske i Belogradčika sa bugarske strane.

Ideja za otvaranje malograničnog prelaza na Kadibogazu začeta je početkom devedesetih, a sporazum o njegovoj izgradnji dve države potpisale su 2007. godine. Želja je naroda sa obe strane granice da uskoro bude i otvoren.

Primer opštine Knjaževac, koja decenijama na ovaj način razvija saradnju sa svojim evropskim susedom planiraju da slede i u susednom Zaječaru iako je nadomak grada granični prelaz Vrška Čuka.