Jubilej manifestacije “Crnorečje u pesmi i igri”

Nastupom lokalnih folklornih grupa, svečanom akademijom i takmičenjem frulaša istočne Srbije za plasman na sabor u Prislonici, u Boljevcu jeobeleženo pola veka trajanja Festivala „Crnorečje u pesmi i igri“.

Saborno okupljanje obeleženo je tradicionalnim koncertom folklornih grupa Crne Reke na gradskom trgu. Simbolično, kao i na prvom ”Crnorečju”, nastupilo je šest seoskih folklornih grupa koje su uprkos pandemiji uspele da se organizuju i da svojim nastupom održe kontinuitet, te svojim programom uveličaju proslavu jubileja.

U večernjim satima u Velikoj sali КOC-a održana je svečana akademija posvećena pedesetogodišnjici Festivala na kojoj su promovisana nova izdanja Кulturno-obrazovnog centra. Uz prigodne govore koji su dali osvrt na poluvekovnu festivalsku tradiciju u programskom delu predstavljena je instrumentalna i vokalna muzika ovoga kraja.

Povodom jubileja, za afirmaciju „Crnorečja“, priznanja su dodeljena dugogodišnjim saradnicima, učesnicima i pokroviteljima, a promovisan je kompakt disk sa tradicionalnom muzikom crnorečkog podneblja u izdanju Kulturno-obrazovnog centra Boljevac.

foto: KOC Boljevac