Kako se glasalo na vašem biračkom mestu?

Izbori u Srbiji su okončani, rezultati su poznati, ali ako vas zanima kako se na vašem biračkom mestu glasalo na izborima 2022, to možete da pogledate i sami.

Procedura je prilično jednostavna. U nastavku ovog teksta nalaze se četiri linka ka stranicama na zvaničnom internet sajtu Republičke izborne komisije.

Kada kliknete na jedan od njih, a svaki od njih predstavlja vezu ka rezultatima jednog od segmenata ovih izbora (parlamentarni, predsednički, izbori u Beogradu, izbori u ostalim gradovima), ostaje vam samo da izaberete opštinu u kojoj živite, a onda da potražite redni broj ili naziv vašeg glasačkog mesta.

Pretraga za vašim ili bilo kojim biračkim mestom je olakšana tako što u desnom uglu stranice koju ćete otvoriti kliknete baš na reč “Pretraga”, pa onda možete da birate opštinu, broj i/ili naziv biračkog mesta, a postoje i različiti dokumenti koje možete videti. Najvažniji su, naravno, zapisnici o radu biračkog odbora, jer se tu nalaze i rezultati, ali postoje i neka druga rešenja, zapisnici…

Kada nađete biračko mesto koje vas zanima, ostaje vam samo da u skroz desnom delu ekrana kliknete na crveni naziv fajla i preuzmete taj PDF dokument na kome možete videti kako se na odabranom biračkom mestu glasalo.

A evo i linkova ka sajtu Republičke izborne komisije koji vas vode do rezultata:

Rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji 2022:

www.rik.parlament.gov.rs/zapisnici/288966

Dodaćemo u nastavku link za, na primer, biračko mesto broj 1 u Zaječaru, kako biste lako i brzo videli  koliko su glasova birači dali svakoj od izbornih lista:

https://www.rik.parlament.gov.rs/extfile/sr/624a34891bf45/@01-PA-ZA_59a9fb3725fcf2ee663e76392b7e6051.pdf

Rezultati predsedničkih izbora u Srbiji 2022:

www.rik.parlament.gov.rs/zapisnici/288987

Rezultati beogradskih izbora 2022:

www.rik.parlament.gov.rs/zapisnici/289008

Rezultati lokalnih izbora u Srbiji 2022:

www.rik.parlament.gov.rs/zapisnici/289002