“Kijevsko – Pečerska lavra” najbolji film Festivala duhovnog dokumentarnog filma

Ukrajinsko ostvarenje “Kijevsko – Pečerska lavra” najbolji je film 3. Filmskog festivala duhovnog dokumentarnog filma, dok je specijalno priznanje festivala pripalo bugarskom filmu ” Put ratnika Hristovog”.

Kijevsko-pečerska lavra je jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse. To je najstarije pravoslavno svetilište istočnih Slovena. Manastir je sagrađen za vrijeme Kijevske Rusije na mestu gdje je 1015. godine bio manastir u pećini. Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u današnjoj Ukrajini. Lavra je na listi UNESKO i smatra se jednim od sedam čuda Ukrajine.

Nagrada je filmu dodeljena “za izuzetan autorski, ali i dokumentaristički pristup istoriji monaštva Kijevsko-pečerske lavre na tragu svetogorske tradicije. Važnost teme i kompleksnost ovog filmskog dela, izdvajaju ga od svega što smo videli u takmičarakom programu ovogodišnjeg festivala.”

U obrazloženju žirija navodi se da je specijalno priznanje dodeljeno filmu “Put ratnika Hristovog” za očuvanje duha festivala kroz lik glavnog junaka, legendarnog oca Georgija koji hrabro podnosi sva iskušenja u socijalističkom i postsocijalističkom periodu u Bugarskoj.

Odlukom žirija, nagradu za najbolju režiju dobio je Aleksndar Reljić za srpski film “Unuk”.

Nagradu za najbolju fotografiju dele dva filma “Dolina vladara” (Brazil, Srbija) i “Alganeš” (Italija, Etiopija).

Žiri Festivala duhovnog dokumentarnog filma u Zaječaru radio je u sastavu: Dejan Dabić, predsednik, Marija Veselinova, Aleksandar Avramović, Vujadin Milošević, Dejan Vučenović i Dragan Nikolić

Tokom trodnevnog festivala prikazano je 15 filmova sa duhovnom, porodičnom i kulturnom tematikom, autora iz: Rusije, Ukrajine, Belorusije, Jermenije, Donjecke Republike-Ukrajine, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Etiopije, Izraela, SAD i Srbije.

Direktor festivala dokumentarnog duhovnog filma MIljan Gogić je izjavio da je hriscanski festival i Eparhija timočka kao glavni organizator festivala uz pomoć grada Zaječara, raširila ruke za nove programe i dešavanja kojima smo prisustvovali ovih dana u Zaječaru i koja su oplemenila program i ugostila velike umetnike iz sveta filma I muzike

Festival duhovnog dokumentarnog filma održan je u okviru IV Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru.