Kladovo: Likovni konkurs“Trajanov most: između mašte i istorije”

Projekat #EU za kulturno nasleđe i turizam, u saradnji sa Centrom za kulturu i Opštinom Kladovo, raspisuje likovni konkurs “Trajanov most: između mašte i istorije” za učenike i učenice od petog do osmog razreda osnovnih škola u opštini Kladovo.

Projekat je usmeren na razvoj turizma u ustočnoj Srbiji i donjem Podunavlju. Učešćem na ovom konkursu obeležava se i Dan opštine Kladovo – 26. april, u znak sećanja na 1867. godinu, kada su turske vlasti predale ključeve srednjovekovne tvrđave “Fetislam” na upravu knezu Mihailu Obrenoviću, a Srbija dobila držanost.

Cilj konkursa je da učenici, kroz svoj umetnički izraz i istraživački rad, prikažu kako je izgledao Trajanov most. Stoga će biti zastupljene dve teme.

Prva će inicirati maštu učesnika, kako bi uz umetničku slobodu, predstavili rimski most onako kako ga zamišljaju. S druge strane, od učenika i učenica će se očekivati da podrobnije istraže istorijske podatke o mostu i shodno tome stvore što realniju sliku o jednom od najvećih mostova na Dunavu. Takmičenje će iz tog razloga imati dve kategorije – umetnički i dokumentarni pristup.

Najbolja tri rada biće nagrađena u obe kategorije. Radove je potrebno dostaviti najkasnije do 27. aprila u Biblioteku „Centar za kulturu“ Kladovo (Dunavska br.7). Odabir najuspešnijih radova će izvršiti nezavisna komisija, a svečana dodela nagrada i priznanja će biti održana u periodu od 28. aprila do 5. maja u Kladovu.

Projekat #EU za kulturno nasleđe i turizam, podržava sve aktivnosti oko konkursa i nagrade, a finansiraju EU i Nemačka vlada, preko Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

oto: TO Kladovo