Knjaževac: Tradicijom u Evropu

U organizaciji Udruženja za negovanje tradicije ”Izvor”, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, u Knjaževcu su održani 14. Susreti etno udruženja i asocijacija Srbije.

Pod sloganom ”Tradicijom u Evropu”, manifestacija je okupila stare prijatelje iz cele zemlje, ali je u Knjaževac dovela nove, mlade ljude.

Svake godine ove prostore ispune kreativna udruženja, asocijacije, turistički radnici, proizvođači suvernira, zdrave hrane, kvalitetnih rakija i vina. Oni dolaze iz svih krajeva naše zemlje – podjednako iz ravnice i planinskih predela, iz Šumadije i Morave, ravne Vojvodine. Među njima ima onih sa kojima smo već godinama dragi prijatelji, ali i onih koje ćemo tek upoznati. Drago nam je što ih je iz godine u godinu sve više, kao što je sve više i dece i mladih, spremnih da uče na tradiciji predaka. Ove 2019. godine, želimo da poručimo da na tradicionalnim vrednostima treba graditi budućnost. A najveća vrednost svakako je porodica. Iz nje nosimo vaspitanje, u njoj učimo kako da postanemo dobri ljudi. Druga vrednost je ljubav. Ljubav prema ženi, ljubav prema muškarcu, prema deci, rodnom kraju, njegovoj istoriji, svemu onom što on predstavlja za nas, ma gde se nalazili,

rekla je na otvaranju Ljiljana Mihajlović, predsednica ”Izvora”.

Ovi susreti, naglasio je predsednik Opštine Milan Đokić, odavno su prevazišli lokalne okvire, podsećajući nas da je tradicija nešto jako važno što ćemo tek razumeti u vremenima koja dolaze.

Svako dete koje je danas u sali naučilo šta su dvopređne čarape, kako se slavi slava, seče kolač, je dete koje će u budućnosti biti misionar, koji će drugoj deci pokazati da ukoliko ne znamo odakle smo krenuli, ne znamo ni gde idemo, ni gde ćemo stići. Tradicija je nešto čime Srbi mogu i treba da se ponose.

Štandovi udruženja, organizacija, zanatskih i umetničkih radionica, osnovnih i srednjih škola, ispunili su sve prostore Doma kulture. Zmijanjski vez, upisan na listu kulturne baštine čovečanstva, te vez sa Kosova i Metohije stigli su sa udruženjem ”Vredne ruke Novog Sada”. Poentles, najtežu tehniku ručnog rada pokazala je na izuetnim prslucima Draginja Popadić iz Niša. Ivan Stefanović iz Vasilja predstavio se svojim duborezima kojima ukrašava srpske crkve. Iz Kormana kod Aleksinca stigla su neobična tradicionalna jela.

Tradiciju svoga kraja i tradiciju Srbije ”Izvor” čuva na različite načine. Jedan od njih je i izrada odevnih predmeta. Unikatne haljine ovog udruženja, izrađene od osnivanja do danas još jednom su izmamile aplauze publike. Baš kao i Zorana Ćirković i Zoran Jelenković svojom muzikom, te Slađan Ilić svojim stihovima.

preuzeto: Knajževac info