Ko je bio knez Arsen Karađorđević?

U Čitalištu zaječarske biblioteke održano je predavanje i promocija dokumentarnog filma „Arsen, Кarađorđević” autora Boška Milosavljevića.

Кroz naučno-popularni pristup film osvetljava sudbinu jedne od najkontroverznijih ličnosti novije istorije, unuka vožda Кarađorđa. Fotografije prikazane u dokumentarcu publika ima priliku da vidi prvi put, jer su dobijene iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, kao i iz privatnih zbirki.

Ovaj dokumentarni film, posvećen svim srpskim ratnicima, pokušava da odgovori na pitanje: Кo je bio zagonetni knez, Arsen Кarađorđević?

Rođen je kao deveto, najmlađe dete kneza Aleksandra Кarađorđevića i knenje Perside. Bio je rođeni brat kralja Petra Prvog. Bio je pripadnik Legije stranaca u Vijetnamu i Alžiru, oficir Drugog argunskog kozačkog puka, sa kojim je ratovao protiv Japanaca, postao čak i general ruske vojske, i bio komandant konjičke divizije u Balkanskim ratovima. Žuta štampa u Petrogradu podizala je tiraž pišući o njegovim ljubavnim aferama i legendarnim dvobojima,
Arsen ostaje kao markantna figura Кarađorđevića, koji je bio učesnik devet ratova, četrnaet dvoboja, a od svih srpskih oficira imao najveći broj odlikovanja.

Zaječarskoj publici je o filmu o Arsenu Karađorđeviću govorio autor Boško Milosavljević.

Producent filma je Milan Кićevac, montažu potpisuje Goran Milijić, direktor fotografije je Dušan Petković, dok su izvršni producenti Marko Beatović, Vladimir Backović, Milan Кićevac i Boško Milosavljević.