Ko je “Kosovka devojka”?

Kosovka devojka je lik iz srpskih epskih pesama. Simbol je pomoći, brige, ljubavi prema bližnjima i dobrote. Epska pesma “Kosovka devojka” se ubraja u jednu od najlepših pesama srpske književnosti.

U narodu i pesmama je opevana kao mlada, lepa devojka koja luta po Kosovom polju, pomaže ranjenicima i traži svog verenika Toplicu Milana, svog kuma Miloša Obilića i devera Kosančić Ivana. Toplica Milan joj je obećao da će je uzeti za vernu ljubu ako se vrati iz boja. Kada je naišla na ranjenog viteza Orlović Pavla, on joj je saopštio da su sva trojica mrtvi, a potom joj je i on umro na rukama.

Prema narodnom predanju “Kosovka devojka” se zvala Jelica. Ona je bila rođena sestra srpskog velikana Stevana Musića. On je bio poznat kao vlastelin koji je gospodario u mestu Brveniku u dolini Ibra. Bila je sestričina srpskog kneza Lazara. Pobratim Miloša Obilića, Milan Toplica se zaljubio u nju i verio ju je pre nego što je tragično nastradao u bitci.

Simbol “Kosovke devojke” bio je inspiracija za mnoge umetnike. Jedna od najlepših epskih pesama spevana je na ovu temu, poslužila je Ivanu Meštroviću za dekoraciju Vidovdanskog hrama koji je trebalo da bude podignut na Kosovu i Metohiji, ali i našem slikaru Urošu Prediću za njegovo čuveno delo na platnu.

Ko je bila “Kosovka devojka”, čime se bavila i kako je postala jedna od najčuvenijih naslikanih Srpkinja?

Jedinica u porodici Stanković, rođena je 29. decembra 1899. godine u Beogradu. Crne kose, sa jakim i izraženim crtama lica i setnih, krupnih očiju, Leposava, udato Lulik, poslužila je Prediću kao inspiracija za jednu od najpoznatijih njegovih slika.