Kolekcionarska strast Miše Đorđevića – priča o vojnoj istoriji Srbije

Miša Đorđević iz Vražogrnca kod Zaječara strastveni je kolekcionar hladnog oružja: mačeva, sablji, bajoneta. Najveći deo bogate kolekcije čine eksponati iz perioda Kneževine i Kraljevine Srbije i Prvog svetskog rata, a najstariji je dvoručni mač iz 13. veka.

U svom domu Miša ima svojevrsnu muzejsku postavku o istoriji našeg naroda koju čine staro oružje, novac i ordenje. Kao osnovac zavoleo je istoriju, a bajonet koji je dobio od čukundede probudio je njegovu kolekcionarsku strast, pa njegova bogata kolekcija broji na stotine eksponata.

Imam bajonet iz 1746. godine, jatagane iz 16. veka, imam takođe turske bajonete, austrougarsko oružje iz 19. veka U kolekciji imam dosta eksponata koji nisu oružje samo po sebi, već oruđe ili drugi predmeti kao na primer ašove koji su korišćeni u toku Prvog svetskog rata kao oružje. Imam i kosire koji su poljoprivredne alatke, ali su takođe korišćeni kao oružje, priča Miša.

Porodično nasleđe i kolekcionarski eksponati kupljeni na sajmovima čine priču o oružju dugu čak 8 vekova. Od dvoručnog mača do bajoneta iz Drugog svetskog rata.

Dvoručni mač je nađen u Smederevu, tamo sam ga i kupio na Sajmu kolekcionara. Restaurirao sam ga i on bi trebalo da predstavlja najstariji predmet u mojoj kolekciji. Ispod njega imam formacijske bajonete iz perioda Kraljevine i Kneževine Srbije, a naša vojska ih je koristila u ratovima za oslobođenje, dodaje ovaj kolekcionar.

 

Uz oružje, dokumenta, fotografije i ordenja iz ratova na ovim prostorima, Miša sakuplja i novčanice koje su strani vojnici ostavili za sobom.

Mi sa tim valutama nismo trgovali, tako da su ih doneli vojnici u džepovima, kaže Miša.

Osim istorije strast mu je i geologija, a u svojoj zbirci ima minerale, fosile i korale.

Želja mu je da kolekcionarsku strast nasledi bar jedno od nejgove troje dece.