Kompozicija Hadži Jakova Milutinovića u finalu takmičenja hrišćanske duhovne muzike u Moskvi

Kompozicija “Dve pesme Bogorodici op. 14” Hadži Jakova Milutinovića iz Zaječara, studenta Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prošla je u finalni krug “Prvog međunarodnog konkursa kompozitora hrišćanske duhovne muzike” u Moskvi.

Snimak njegove kompozicije, ali i ostalih učesnika konkursa, biće objavljeni 15. marta 2021. godine na YouTube kanalu hora “Vera” te će tako biti omogućeno glasanje, jer upravo glasovi publike će doprineti konačnom rezultatu.

Na čelu stručnog žirija ovog destivala je Mitropolit volokolamski Ilarion, a prema rečima autora Milutinovića, ciklus od dve kompozicije je nastao u Velikom postu 2020. godine i plod njegovog duhovnog raspoloženja i stanja u kojem se čitavo društvo nalazilo.

“Prva kompozicija od ove dve – Bogorodice Djevo, posvećena je Dečijoj crkveno pevačkoj družini “Branko” i dirigentu gospođi Jovani Mikić”, rekao je za Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške Hadži Jakov Milutinović, koji je ovu kompoziciju napisao kao svojevrsni dar dečijem horu povodom njihovog neprekidnog 25 – godišnjeg rada.

Izvor: Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške/ Za media