KOMS: Mladi skoro nezainteresovani za politiku

Istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) pokazalo je da su mladi tek minimalno zainteresovani za politiku i politička dešavanja.

Na pitanje “Koliko ste zainteresovani za politička dešavanja?” na skali od 1 do 5 prosecan odgovor mladih koji su učestvovali u istraživanju je 3,18, prenosi “Blic”.

Poredeći prethodnu godinu, za više od osam odsto je porastao broj mladih koji se opredeljuju za “uopšte nisam zainteresovan”.
Ove godine su pitali mlade i da li bi, da se izbori održavaju u narednu nedelju, izašli na izbore. Procenat onih koji bi izašli na izbore je 38 odsto, dok ne bi izašlo 45.

Na pitanje “Kako ocenjujete vaš uticaj na političke procese i odluke?” na skali od 1 do 5 (1 – Uopšte nemam uticaja; 5 – Imam veoma veliki uticaj na političke procese i odluke) prosecan odgovor ispitanika je 1,54.

Skoro 20 odsto više mladih ove godine smatra da nema uopšte uticaja na donošenje odluka u odnosu na 2017. godinu.

Prvi zaključak istraživanja je da mladi nemaju poverenja ni u jednu od institucija koje su ispitivane u istraživanju. Sa najmanjim poverenjem se ističu političke partije, mediji i političke institucije, dok najveće poverenje mladi imaju u crkvu i u ministarstva sile: vojsku i policiju.

Čak 81 odsto mladih ne veruje nijednom političaru.

U Srbiji živi 1.166.404 mladih,a u aktuelnom sazivu Narodne skupštine sedi četvoro poslanika mlađih od 30 godina, pri čemu nijedan ministar.

izvor: KOMS, foto DW/ilustracija