Kraj jedne ere: Jakov Milatović je novi predsednik Crne Gore

Posle 32 godine dominacije na crnogorskoj političkoj sceni, Milo Đukanović je poražen u drugom krugu predsedničkih izbora. Pobedio ga je Jakov Milatović, koji je prema preliminarnim rezultatima dobio podršku oko 60 odsto birača.

U prvom obraćanju Milatović je poručio da je ovo zajednička pobeda, pobeda pomirene Crne Gore, a da će njegovi prioriteti biti vladavina prava, evrointegracije, ekonomski razvoj i unapređenje odnosa sa državama u regionu.

“Neka nam je sa srećom pobjeda pomirene Crne Gore, jer je ovo doista pobjeda pomirene Crne Gore i pobjeda svih nas. Večeras je Crna Gora napravila odlučan korak naprijed, rekla presudno zbogom ovom prevaziđenom režimu gospodina Đukanovića i napravila korak naprijed ka pravdenijoj, ravnopravnijoj, ljepšoj, evropskoj Crnoj Gori i neka nam je sa srećom”, rekao je Milatović.

Obećao je da će kao predsednik u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u EU.

“Nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema susjedima i komšijima. Crna Gora želi najbolje odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana”, poručio je Milatović.

Na slavlju u izbornom štabu Jakova Milatovića bili su i lideri stranaka i koalicija koje su ga podržale u drugom izbornom krugu – Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Goran Danilović. Tu je bio i Zdravko Krivokapić, u čijoj vladi je Milatović bio ministar. Podršku Milatoviću dao je i premijer Dritan Abazović.

Za mnoge je ovo zapravo kraj jedne ere u kojoj je dominirao DPS i Milo Đukanović, koji iza sebe ima sedam premijerskih i dva predsednička mandata. Ovaj poslednji završiće 21. maja.

izvor: RTS, foto: fb Jakov Milatović