Kreativne radionice na Danima Romulijane

Na arheološkom lokalitetu “Feliks Romulijana” kod Zaječara, do 25. avgusta biće održana kulturno-obrazovna manifestacija “Dani Romulijane”. Cilj manifestacije je da se lokalno stanovništvo i turisti iz zemlje i inostranstva upoznaju sa istorijom i umetnošću Felix Romulijane – rimske carske palate koja se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

Mladi Zaječarci kreativno provode vreme na izmaku leta. U okviru manifestacije „Dani Romulijane“ za njih su organizovane radionice za izradu pozorišnih lutaka i predmeta od gline. Na zatvaranju manifestacije biće priređena izložba grnčarskih radova nastalih tokom trajanja radionice, a lutke će biti korišćene u predstavi „Legenda o caru Galeriju“.

U ambijentu rimske palate, polaznici lutkarske radionice ovih dana stvaraju lutke nadahnuti pričom o Caru Galeriju koji je podigao „Feliks Romulijanu“. Malo tkanine, boje, kartona i lepka i nastaju rimski carevi, legionari, konji, aždaja. U čaroliji stvaranja lutaka mnogi učestvuju prvi put.

http://fb.watch/7CVn3eQAIc/

Polaznici ove kreativne radionice oprobaće se i kao glumci u lutkarskoj predstavi „Legenda o caru Galeriju“. U autentičnom prostoru – Carskoj palati raspreda se priča o pobedi dobra nad zlom i Galerijevoj ženidbi princezom Valerijom, ćerkom cara Dioklecijana.I dok se u atrijumu priprema predstava, u zanatskoj radionici vredno rade polaznici grnčarske radionice. Od crvene i bele gline, mališani stvaraju dela inspirisana maštom.

http://fb.watch/7CVsAN2aO4/

Umetnik Zoran Cvetković koji mlade uvodi u svet grnčarstva kaže da je najvažnije da prihvate umetnički način razmišljanja.

Na zatvaranju „Dana Romulijana“ biće priređena izložba grnčarskih radova nastalih tokom trajanja radionice i izvedena predstava „Legenda o caru Galeriju“.

Manifestaciju su podržali Evropska unija i Vlada Nemačke, uz podršku zaječarskog muzeja i GIZ-a.

foto: fb EU za kulturno nasleđe i turizam