Krkobabić u Boljevcu: Za život na selu 150.000 napuštenih kuća

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić posetio je danas Boljevac i sela Vrbovac i Bačevica. Sa meštanima je razgovarao o problemima sa kojima se susreću i finansijskoj pomoći koju je ovo ministarstvo spremno da pruži, kako bi se stvorili bolji uslovi za život.

“U Srbiji ima 150 hiljada napuštenih seoskih kuća i država će ponuditi ove kuće porodicama koje žele da se vrate ili otpočnu život u seoskim sredinama, kako nam zemlja ne bi opustela”, poručio je Krkobabić.

U Vrbovcu je dogovorena podrška za rekonstrukciju seoskog doma kulture, dok je meštanima Bačevice najveći problem nedostatak signala za internet i mobilnu telefoniju.

Ministar se posebno osvrnuo na ulogu žene na selu. „Ako hoćemo da dobijemo bitku za sela tu bitku mogu da iznesu samo žene. Naš zadatak je da stvorimo uslove da one mogu da biraju, da ostanu da žive ovde, da zasnivaju porodicu“.

Prema njegovim rečima potreban je adekvatan transfer sredstava sa rebubličkog nivoa ka lokalnim samoupravama.

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović zahvalio je ministru istakavši da je ovo važna poseta za stanovnike Boljevca i da lokalna samouprava čini sve da osnovna pitanja infrastrukture i egzistencije budu rešena u sprezi sa državnim programima.

Podaci govore da Boljevac ima oko 12.000 žitelja, uglavnom srpske i vlaške nacionalnosti, u jednom gradskom i 19 seoskih naselja. Poljoprivredom se bavi oko 7.000 ljudi u 3.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a najzastupljenije su stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, lekovito bilje. Poslednjih godina, zahvaljujući planini Rtanj, Boljevac postaje dobar primer razvoja seoskog turizma.

foto: Ministarstvo za brigu o selu