Lepota zaječarskih kola i Romulijane u serijalu SRPSKO KOLO

Srpske narodne igre iz zaječarskog kraja biće prikazane u dokumentarnom serijalu „Srpsko kolo“, koji reditelj Željko Mirković i Optimistic film snimaju u 15 gradova u Srbiji.

Za snimanje je odabran kasnoantički lokalitet Feliks Romulijana, koji je, baš kao i srpsko kolo, pod zaštitom Uneska.

Prva klapa i taktovi Trgovačkog kola u izvođenju Gradskog folklornog ansambla ZO-RA iz Zaječara za početak predstavljanja bogate folklorne tradicije istočne Srbije. A I to je samo deo lepote I specifičnosti narodnih kola i nošnje ovog kraja.

“Zaječar se predstavlja tradicionalnim igrama iz ovog kraja. Odabrali smo tri kola iz Crnorečja, Trgovačko, Vlaserku i Rumenku. Na ovaj način želimo da promovišemo tradiciju ovog kraja”, otkriva nam Nenad Petković, koreograf GFA “ZO-RA” Zaječar.

Feliks Romulijana, koja je na listi Svetske kulturne baštine već 15 godina savršeno je mesto za priču o značaju i poreklu srpskog kola koje je takođe pod zaštitom Uneska.

“Kad uđete u ovaj čarobni ambijent, osećate energiju, on nadahnjuje i inspiriše. A kad u ovaj prostor uđe energije mladih i srpskog kola, onda imate utisak da ceo ovaj prostor oživi i postane jedna velika scena, kao da se sve to spoji u jednu veliku celinu”, prenosi nam utiske dr Željko Mirković, reditelj dokumentarnog serijala.

Kolo je bezvremena nit koja spaja prostore i ljude, a Romulijanu i srpsko kolo osim Uneska povezuje i druga simbolika.

“Kolo je simbol zajedništva i u osnovi predstavlja Sunce, a Romulijana je puna solarnih simbola. Divan je taj spoj materijalne i nematerijalne kulturne baštine”, smatra Vujadin Milošević, v.d.direktora Narodnog muzeja Zaječar.

Snimanje serijala važno je za promociju Zaječara koji ima tridesetak manifestacija narodnog stvaralaštva.

“Manifestaje postaju glavni nosioci turizma, tako da ćemo kroz serijal pokazati koliko su značajne manifestacije koje se održavaju u našim selima”, objašnjava Dragana Gogić Rajković, v.d.direktora TO Zaječar.

Veliki nacionalni projekat, dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO, produkcija Optimistic film realizuje u saradnji sa Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije.

Serijal ima 10 epizoda po 25 minuta i snima se u 15 gradova širom Srbije – od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Dokumentarni serijal SRPSKO KOLO snimaće se i van granica naše zemlje a želja autora je da poput prethodnih ostvarenja bude u nominaciji za Oskara.