Studenti iz Srbije i Turske, polaznici Letnje škole arhitekture, ovih dana na Rogljevskim pivnicama obnavljaju objekte stare više od 150 godina, u kojima se čuva vino. Za njih je to prilika da teorijsko znanje sa studija upotpune praktičnim radom sa prirodnim građevinskim materijalima, a za Timočane da sačuvaju kulturno nasleđe ovog kraja. Letnju škole arhitekture podržali su Evropska unija i GIZ.

Kompleks vinskih podruma u Rogljevu turisti nazivaju kućama u kojima se čuva vino i čine ga objekti narodnog graditeljstva stari 100 i više godina. Najstariji su građeni od slame i blata, nešto mlađi od kamena i opeke. Mnogi od njih propadaju pod zubom vremena.

Za njihovu obnovu potrebno je stručno znanje, zanatska spretnost i umešnost rada sa prirodnim materijalima, otkriva nam rukovodilac ove škole, Jelica Jovanović iz Udruženja „Grupa arhitekata.

Obnavljamo najstarije objekte, a radionicu osim studenta pohađaju i majstori, jer je ovo jedinstvena prilika da radena starinski naćin sa starim materijalima kakvi su nekada korišćeni, kaže Jelica.

Međunarodni karakter školi ovoga leta daju sudenti Tehničkog univerziteta iz Istanbula u Turskoj koji se sa ovom vrstom građevina prvi put susreću.

Obnovom pivnica biće sačuvano kulturno nasleđe ovog kraja. Projekat su podržali Evropska unija i GIZ.

Inače, projekat očuvanja vinskih podruma u najužem je izboru za ovogodišnju Ilucidare nagradu Evropske unije i Evrope nostre