Leto 2022. bilo je treće najtoplije u Srbiji

Sezonski izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazao je da je leto 2022. godine bilo treće najtoplije u Srbiji od kada se meri temperatura.

Kako navodi nedavno objavljeni sezonski izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda, leto 2022. godine je treće najtoplije u Srbiji od 1951. godine. Toplija su bila samo leta 2017. i 2012. godine, piše Klima101.

Po visokim prosečnim temperaturama posebno se izdvaja Vojvodina: u Novom Sadu, Paliću, Kikindi i Banatskom Karlovcu leto 2022. godine bilo je najtoplije leto od kad postoje merenja, dok je u Beogradu ovo bilo treće najtoplije leto od 1888. godine. Za meteorologe letnja sezona počinje 1. juna i završava se 31. avgusta.

I dok su severni krajevi zemlje bili veoma sušni, na jugu je situacija bila drugačija, pa je tako ovo leto za Dimitrovgrad i Niš označeno kao veoma kišno.

Međutim, ovogodišnji proseci i pojedini ekstremi pričaju samo jedan deo priče.

Naime, po izveštaju RHMZ, 9 od 10 najtoplijih leta u Srbiji izmerenih od 1951. godine do danas, zabeleženo je posle 2000. godine. Čak šest najtoplijih leta u više od 70 godina bilo je samo u poslednjoj deceniji. Njima se, na trećem mestu, pridružuje ova, 2022. godina.

Sa druge strane, ako posmatramo najhladnija leta, nijedno u ovom milenijumu nije među prvih 20. Štaviše, najskorije “top 20” najhladnije leto u Srbiji bilo je davne 1989. godine.

Jednom kada se referentni okviri pomere, brojke se upadljivo povećavaju. Primera radi, u odnosu na period 1961-1990. godine, ovo leto je u Beogradu bilo prosečno toplije za čak 4,2 stepena Celzijusa, a kada se ovaj period uzme kao referentni, celokupna teritorija zemlje spada u kategoriju ekstremno toplo.

Drugim rečima, i pored godišnjih i geografskih varijacija, Srbija nesumnjivo postaje toplija – uostalom, kao i ostatak planete. Ali nije ključ samo u prosečnim temperaturama: broj oborenih rekorda će, po svemu sudeći, nastaviti da raste, jer gotovo svake godine svedočimo vremenskim ekstremima, od čestih tropskih dana i toplotnih talasa, preko suša do, uostalom, naglih i ekstremnih padavina.

Izvor:Klima 101, foto: Borsko jezero (Shutterstock)