Leto u znaku akvarela Tatjane Karabašević iz Majdanpeka

Srbija je ove godine organizovala Prvu nacionalnu izložbu akvarela “Ta divna Srbija 2020”. Izložbu je u Beogradu, u galeriji Matice iseljenika i Srba u regionu, otvorila je Haira Jakovljević, istoričar umetnosti, a okuljene pozdravila slikarka Tatjana Кarabašević iz Majdanpeka, lider tima za Srbiju.

Na konkursu je učestvovao veliki broj akvarelista iz Srbije, a tročlani žiri iz Кanade, Bangladeša i Japana odabrao je akvarele 46 umetnika. Dve prve nagrade dobili su Mara Stamatovski sa slikom “Кraljica Marija” i Dejan Ševo “Novi Sad”. Planirano je da izložba gostuje u Majdanpeku, Nišu, Petrovcu na Mlavi i Sremskim Karlovcima.

Gost izložbe bio je slikar iz Japana Iwasaki Nagi, koji je sa Tatjanom posetio Majdanpek. U organizaciji Centra za kulturu, IWS Serbia i IWS Japan organizovana je radionica za osnovce.

Umetnost majdanpečke slikarke Tatjane Karabašević i ovog leta osvaja svet. Njene slike odabrane su na čak tri konkursa u Bangladešu.

Tatjanine tri slike na tri izložbe u Bangladešu
Tatjanine tri slike na tri izložbe u Bangladešu

Tatjanini akvareli deo su dve izložbe u Poljskoj.

Tatjanine dve slike na izložbama u Poljskoj
Tatjanine dve slike na izložbama u Poljskoj

I za izložbe u Gdanjsklu u Poljksoj i za Fokus Bangladeš Tanja je uradila virtaulni demo.

Posto je zbog epidemije koronavirusa ovogodišnji festival u Urbinu odložen za iduću godinu, organizatori su odlučili da za njih veliki datum – 500 godina od smrti slikara Rafaela bude obeležen virtualno, pa je tim Srbije, koji Tanja predvodi osmislio svoj demo.

Ova nadarena slikarka pozvana je i u Francusku da radi demo za francusko-vijetnamsku izložbu, ali zbog epidemiološke situacije neće moći.

Takođe, njena tri dela su ovog leta u Bugarskoj, Trebinju, na Plitvicama.

Ovih dana stigao je i poziv za učešće na izložbama u Španiji i Kanadi.

Tatjanin akvarel na izložbi u Kanadi
Tatjanin akvarel na izložbi u Kanadi