Lovci i veterinarski stručnjaci na istom zadatku – prevencija afričke kuge svinja

Otkako je početkom godine na području opštine Kladovo registrovana afrička kuga svinja kod divljih svinja i područje te opštine proglašeno zaraženim, u celoj Timočkoj Krajini pojačane su mere prevencije.

U oba upravna okruga održani su Okružni štabovi za vanredne situacije, a u lokalnim samouprava opštinski štabovi na kojima je bilo reči o ovoj bolesti i uputstvima Uprave za veterinu.

Afrička kuga svinja bila je tema i današnjeg sastanka u Zaječarskom upravnom okrugu, kojem su prisustvovali predstavnici lovačkih udruženja sa oba timočka okruga, Šumske uprave, veterinarskih službi, veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta u Zaječaru.

U skladu sa aktuelnom epizootiološkom situacijom, Uprava za veterinu izdala je obaveštenje za korisnike lovišta u Srbiji u kojem se, između ostalog, navodi:

– Svako uginuće divljih svinja, sanitarni odstrel ili bilo koja sumnja na pojavu bolesti moraju biti hitno prijavljeni nadležnom veterinaru i veterinarskom inspektoru. Sve odstreljene divlje svinje moraju biti pregledane na AКS u skladu sa planom ispitivanja predviđenim monitoringom ili posebnim propisom
– Odrediti lokacije i definisati proceduruza neškodljivo uklanjanje leševa i nejestivih delova odstreljene divljači u lovištu
– Кorisnici lovišta su u obavezi da preduzmu sve preventivne mere kako bi onemogućile kontakt divljih svinja sa domaćim svinjama na gazdinstvima koja se nalaze u lovištu.
– Nije dozvoljeno držanje domaćih svinja na otvorenom ili žirenje i pašarenje u lovištima
– U sistemu upravljanja u kriznim situacijama jasno je definisana hijerarhija, postupanja i odgovornosti subjekata u sprovođenju kriznog plana
– Кorisnici lovišta kao članovi Lokalnih i Regionalnih kriznih centara imaju pravo na informisanost i tehničku i stručnu pomoć, ali i obavezu da aktivno učestvuju u rešavanju tekuće problematike na terenu poštujući lanac komandovanja i funkcionisanja na lokalnom i regionalnom nivou.