“Majdan fest” u gradu pod Staricom

Majdanpečani su na drugo izdanje međunarodne smotre folklora „Majdan fest“ morali da sačekaju dve godine zbog ograničenja koja je nametnula pandemija korona virusa. Zato je drugi „Majdan fest“ dve večeri s pažnjom pratilo više stotina Majdanpečana koji su apluzima nagrađivali folklorne ansamble iz Srbije, Severne Makedonije i Bugarske.

Za ljude koji igrom i pesmom, muziciranjem, izradom narodnih nošnji i koreografija čuvaju kulturno nasleđe svog naroda godine nisu prepreka, pokazala je međunarodna smotra folklora „Majdan fest“ u kome su učesnici bili od pet do 85 godina.

Folklorni ansambli iz opština Petrovac na Mlavi, Negotin, Boljevac, gradova Bor i Zaječar, domaćina Majdanpek i gostiju iz Vidina, Dimova i Vinarova iz Bugarske i Kumanova iz Severne Makedonije, pokazali su na koji način neguju tradiciju, na zadovoljstvo brojne publike koja je dve večeri u centru grada pratila nastupe na festivalskoj bini.

Na „Majdan festu“ su ove godine nastupila 22 folklorna ansambla i imali smo prilike da na sceni vidimo i najmlađe koji tek prave prve korake u folkloru i veterane koji svoje znanje prenose na mlađe generacije, rekao je za Danas direktor festivala i koreograf u majdanpečkom KUD „Velimir Markićević“ Nikola Vunturišić.

Koreograf folklornog ansambla „Srma“ iz Kumanova, Marjan Boškovski, bio je oduševljen prijemom publike i organizacijom „Majdan festa“.

Prvi put smo ovde i nadamo se ne i poslednji. Očekujem da saradnju koju smo započeli uspešno nastavimo nadalje. Želim vam da vam festival slavi 100 godina postojanja , poručio je sa pozornice Marjan Boškovski.

Za goste iz Severne Makedonije i Bugarske organizovana je poseta Rajkovoj pećini nedaleko od Majdanpeka, jednoj od najlepših pećina u Srbiji, a zahvaljujući udruženjima žena „Vredne Vlajne“ iz Rudne Glave i „Jagnjilo“ iz Jasikova koje su imale svoje štandove mogli su da kupe autentične, ručno rađene suvenire i probaju lokalne specijalitete, pre svega plašinte ili vlaške palačinke.

U KUD „Velimir Markićević“ koje je organizator ovog festivala, sumirajući upravo završenu manifestaciju, kažu za Danas da su početnu ideju da na jednom mestu okupe folklorne ansamble iz naše i susednih opština, koje neguju istu tradiciju, ali uz lepotu različitosti nošnje, muzike, igre, kao i da publici koja voli folklor, omogući da vidi nastupe folkloraša iz inostranstva, uspeli da realizuju.

preuzeto: Danas, foto: Centar za kulturu Majdanpek