Majdanpečka “Mistika Homolja” gostuje u Beogradu

Multimedijalna izložba “Mistika Homolja” Udruženja umetnika Majdanpek, otvorena je u Centru za kulturu “Vlada Divljan” u Beogradu.

Osim majdanpečkih stvaralaca, publika je u prilici da vidi radove umetnika iz Kučeva, Žagubice, Negotina, Bora, Beograda, Donjeg Milanovca, Petrovca na Mlavi.

Pored izložbe slika, skulptura i dekupaža, svoje stvaralaštvo predstavili su i članovi  КUD “Velimir Markićević”, dok je etno grupa, koju čine Mirjana Durlić i Borivoje Dragojević izvela je nekoliko vlaških pesama.

Bogato osmišljen program je osim folklora, vlaške frule i pesama, obuhvatio i malo poezije, proze, glume, a predstavljeni su i romani majdanpečkih pisaca, “Miris birjana” Božidara Buljubaše i “Sjaj” Dejana Zlatića.

Za dobru atmosferu pobrinuo se etno-bluz sastav “Vorba buna”.

Učesnici su mogli da uživaju i u poslasticama – hrani i piću Istočne Srbije koje su pripremile članice udruženja “Vredne Vlajne”, koje se, između ostalog, bave izradom suvenira, odeće i pripremom hrane karakteristične za područje Istočne Srbije.

Izložbu “Mistika Homolja”  gostuje u Beogradu do 21. juna.

Inače, ovaj sveobuhvatni multimedijalni projekat, koji je osmislilo Udruženje umetnika Majdanpek, realizovan je uz podršku: Centra za kulturu Majdanpek, Centra za kulturu “Vlada Divljan” Beograd, Udruženja za Majdanpek, Udruženja žena “Vredne Vlajne” Rudna Glava, KUD-a “Velimir Markićević”, Sindikalne organizacije FBC i lokalne samouprave u Majdanpeku.

“Mistika homolja”  svoju premijeru imala je u Majdanpeku 22. maja.

foto: fb