Majdanpek: Bogato nasleđe Geoparka Đerdap na fotografijama

U Galeriji centra za kulturu Majdanpek otvorena je izložba fotografija koja je svojevrsno putovanje kroz Geopark Đerdap, prvi i za sada jedini geopark u Srbiji. Na fotografijama velikog formata predstavljeni su atraktivni objekti geonasleđa, motivi tradicionalne arhitekture, folklora i života stanovnika područja prvog srpskog geoparka.

Od jula 2020. godine Srbija ima geopark. Prvi i za sada jedini geopark u našoj zemlji Đerdap , deo je Evropske i Svetske Unesko mreže mreže geoparkova, pokriva teritoriju od 1.330 km2 na teritoriji opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, uključujući i područje Nacionalnog parka Đerdap.

Obuhvata priobalni pojas Đerdapske klisure u srednjem toku Dunava i njegovo zaleđe – delove planinskih masiva Кučaj i Miroč.

Osim što je sa osnovnim karakteristima Geoparka Đerdap upoznao posetioce, dr Dušan Mijović, geolog u JP “Nacionalni park Đerdap” prisutnim Majdanpečanima govorio je o mogućnostima održivog razvoja Geoparka Đerdap.

Značaj geoparka za lokalno stanovništvo ogleda se u mogućnostima umrežavanja, razvoju privrednih aktivnosti i proizvoda sa prepoznatljivim logoom, kao i mogućnosti za ostvarivanje partnerstva u projektima, kazao je između ostalog dr Dušan Mijović.

Posetioci izložbe “Geopark Đerdap – putovanje kroz prvi i za sada jedini geopark u Srbiji” na 30 fotografija velikog formata mogu da vide atraktivne objekte geonasleđa kao što su Đerdapska klisura, Kanjon Boljetinske reke, Rajkova pećina, Blederijski vodopad, Rajkova pećina.

Na fotografijama su predstavljeni i najznačajniji kulturni spomenici: Tvrđave Golubac i Fetislam, rimska Dijana i Trajanova table, kao i tradicionalna arhitektura, motive folklore i života loklanog stanovništva.

Izložba je otvorena do 12. novembra.

Izložba je otvorena do 12. novembra.

izvor: danas.rs, foto: Centar za kulturu Majdanpek