Majdanpek dobija novu zelenu toplanu na biomasu

U Ministarstvu rudarstva i energetike potpisan je ugovor koji će omogućiti da u Majdanpeku bude izgrađena toplana na biomasu što će od oktobra 2023. godine omogućiti 24 satno daljinsko grejanje bez zagađenja, a ukupna vrednost projekata je 1,4 milijarde evra.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas posle potpisivanja ugovora o izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, da će Vlada nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja u Srbiji i da je cilj da svi gradovi i opštine koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne i električne energije, jer će to smanjiti potrošnju i obezbediti zdraviju životnu sredinu.

„Zajedno sa Vladom SR Nemačke i nemačkom razvojnom bankom završili smo već dve toplane, u Malom Zvorniku i Priboju, i verujem da ljudi u tim gradovima koji sada imaju grejanje 24 sata i gde je emisija sumpor-dioksida i ugljen-dioksida eliminisana, osećaju šta znači grejanje na drugačiji, zeleniji način. Zajedno smo počeli i radove na izgradnji nove toplane na biomasu u Novom Pazaru i od sledeće grejne sezone, od oktobra, građani i građanke će i u tom gradu dobijati toplotnu energiju na efikasniji i zdraviji način. Da istovremeno imaju i zdraviju životnu sredinu i dovoljne količine toplotne energije, a upravo to je naš nacionalni cilj. Da sve toplane u Srbiji, a u mnogima se i dalje koristi najprljavije fosilno gorivo, u narednim godinama koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije i da učinimo sve da u narednim godinama Srbija bude zelena, a ne crna ili siva“, poručila ja Mihajlovićeva.

Potpisnik ugovora predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović rekao je da će građani sa novom toplanom dobiti neprestano, stabilno i sigurno daljinsko grejanje za narednih 30 godina.

Raspisivanje tendera planirano je u julu, u martu 2023. početak radova, kako bi toplana bila spremna za grejnu sezonu u oktobru iduće godine.