Majdanpek: Promovisane 4 knjige Peka Laličića

Majdanpečki pisac, pesnik i aforističar Peko Laličić, član Udruženja književnika Srbije, predstavio je majdanpečkoj čitalačkoj publici četiri svoje knjige, roman ”Sud suza”, zbirku pesama za decu ”Zvezdama u susret” i dve knjige aforizama ”Prazni ljudi” i ”Sitne misli – mozgalice”.

Tokom skoro četvrt veka književnog stvaralaštva objavio je 13 knjiga.

U poslednje vreme se sve više pronalazim u aforizmima, to su uglavnom satirični aforizmi. Sazreo sam toliko da sam počeo da pišem i poeziju za decu. Sve to je učinilo da se osmelim i napišem dva romana. Podstiče me moja potreba da pišem i ljubav prema knjizi i čoveku, a cilj mi je bio da prezentujem Majdanpek i njegove vrednosti, pa roman “Sud suza” govori o jednoj mladoj ženi iz Majdanpeka,

objašnjava Laličić.

Tu majdanpečku nit izdvaja i Dejan Zlatić, koji je govorio na promociji, obajšnjavajući da je autor majstorski ukomponovao istorijske podatke i geografske pojmove, kao što su Valja prerast i Lepenski vir, a uz to je zabeležio i stare arhaične izraze, čime ih je sačuvao od zaboarava.

Gorčilo Potpara, koji je, takođe, govorio o romanu, osvrnuo se i na Pekov bogat aforistički opus, naglašavajući da je poseban dar sa malo reči reći puno.

Svaki Pekov aforizam nosi u sebi tri dimenzije, duhovitost, misao i poruku nekom upućenu.

Književno veče u Centru za kulturu Majdanpek upotpunili su učenici Muzičke škole “Ranko Krivić”.

foto: Centar za kulturu Majdanpek