Majstori ajvara u subotu na gradskom trgu – “Izađi mi na teglu 2019”

Zaječar će u subotu, na dan gradske slave, biti domaćin nacionalnog karavana “Izađi mi na teglu”.

Za titulu “kralja ajvara” na gradskom trgu nadmetaće se 15 takmičara, među kojima i prošlogodišnji pobedniik “Poljoprivredno gazdinstvo Radojković”.

PG Radojković Zaječar – finalisti takmičenja “Izađi mi na teglu 2018”

Takmičarima je kao i uvek sve obezbeđeno, a na učesnicima je samo da ponesu svoje tajne recepte, dobro raspoloženje i da “izađu na teglu”.

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine, organizovan je i bogat celodnevni program za posetioce, vredne nagrade za pobednike kao i edukativni dečiji program.

Podršku pružaju Turistička organizacija grada i lokalna samouprava.

Od ove sezone, karavan ima i podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uz čiju pomoć je pokrenut i putujući Edukativni centar koji ima cilj da kroz seriju predavanja koja obuhvataju različite teme, podstaknu razvoj preduzetništva i edukuju polaznike o načinima za pokretanje sopstvene proizvodnje.

Inače, nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara “Izađi mi na teglu” počelo je 19. avgusta u Brusu, gradu pobedniku prošlogodišnjeg nadmetanja, i do 12. oktobra, kada će u Beogradu biti finale, karavan će obići više od 30 gradova širom Srbije.

U proteklih pet sezona karavan “Izađi mi na teglu” gostovao je u 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike.

Takmičari su ispekli više od 600.000 komada paprike i napunjeno je oko 25.000 tegli ajvara, a manifestaciju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca. Samo u protekloj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi.

U ovoj, šestoj sezoni, karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra, ukrštajući svoje varjače, napuniti oko 6.000 tegli ajvara.

Nagradni fond za ovu sezonu iznosiće oko 2.000.000 dinara.

Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte do sada su Leskovac, Kovačica, Bela Palanka, Kanjiža i Brus.