Mala matura: Prosečan broj poena 22,1

Budući srednjoškolci, koji su prošle nedelje polagali malu maturu, najbolje su uradili test iz srpskog jezika, nešto lošije kombinovani test, dok su najslabije rezultate postigli iz matematike.

To pokazuju preliminarni rezultati Ministarstva prosvete, prema kojima su osmaci od ukupno 13 mogućih poena iz srpskog imali u proseku 7,6.

Na kombinovanom testu sačinjenom od gradiva iz hemije, fizike, biologije, geografije i istorije od najviše 14, prosečan broj poena je bio 7,7.

Na testiranju iz matematike učenici su od maksimalnih 13 ostvarili svega 6,8 bodova.

Đaci su u proseku osvojili ukupno nešto preko 22 poena, od mogućih 40, iz sva tri testa.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da su osmaci na više od 50 odsto zadataka dali tačne odgovore. S obzirom na to da većina đaka ima u knjižicama odličan uspeh i da je svaki sedmi nosilac Vukove diplome, mogli bi se očekivati i bolji rezultati, mada su ovogodišnji na nivou prethodnih generacija.

U četvrtak će biti poznati i zvanični rezultati male mature, a zatim sledi popunjavanje liste želja u matičnim osnovnim školama i potom sam upis.

Učenici i njihovi roditelji imaju sasvim dovoljno vremena da procene koje škole i obratovne profile mogu upisati na osnovu poena koja imaju.

Iz osnovne škole može se imati najviše 60 poena ( prosek ocena iz šestog, sedmog i osmog razreda se sabira i množi sa četiri) i sa završnih ispita maksimalno 40 (srpski i matematika po 13, kombinovani test 14 bodova).

Za prvo mesto na međunarodnim takmičenjima dobija se još 12 bodova, za drugo 10, a za treće osam bodova. Prvo mesto na državnim takmičenjima nosi još šest bodova, drugo četiri, a treće dva boda.

Na sajtu Ministarstva prosvete mogu se proveriti svi evidentirani podaci za konkretnog učenika, ali i videti svi statistički podaci o osnovnim i srednjim školama koji mogu pomoći u pravilnom odabiru škole.

Dovoljno je ukucati šestocifrenu šifru učenika, pod kojom je polagao malu maturu.

Evo još jednog podsećanja na kalendar upisnih aktivnosti:

  • 27. jun – objavljivanje konačnih rezultata
  • 28/29. jun – popunjavanje i predaja listi želja u osnovnim školama (8-15h)
  • 3. jul – provera liste želja i unošenje ispravki (8-15h)
  • 4. jul – objavljivanje konačne liste želja
  • 7. jul – konačni rezultati i objavljivanje slobodnih mesta za drugi upisni krug
  • 8/9. jul upis učenika u srednje škole (prvi upisni krug)