Malčanski berberin na doživotnoj robiji

Ninoslav Jovanović, u javnosti poznat kao Malčanski berberin, osuđen je u Višem sudu u Nišu na doživotni zatvor, tačno godinu dana od hapšenja.

Ninoslav Jovanović, star 46 godina, osuđen je na jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora – osuđen je na 11 godina za otmicu, a na doživotni zatvor zbog zlostavljanja dvanaestogodišnje devojčice.
Biće mu produžen pritvor do prebacivanja u zatvor u kojem će izdržavati kaznu.

Nakon izricanja presude, majka žrtve je izjavila da je srećna zbog odluke suda i da se nadala takvoj kazni.

Ipak, dodaje i da je strahovala, ali da je presuda donela olakšanje.

Advokat žrtve ocenjuje da je izrečena kazna doživotnog zatvora bila jedina adekvatna i da na potpuno adekvatan način izražava stepen težine krivičnih dela za koja je optuženi i osuđen, kao i stepen njegove krivice.

Nada se da će kazna doneti mir devojčici, njenoj porodici i roditeljima, i da će imati efekat da se takva dela u budućnosti neće ponavljati, a naročito ne prema deci.

To je prva izrečena kazna doživotnog zatvora, koja je propisana Tijaninim zakonom, koji je usvojen 2019. godine.

Suđenje je sve vreme bilo zatvoreno za javnost i trajalo je sedam meseci.

Sud je odlučio da izricanju presude mogu da prisustvuju novinari, ali Jovanović nije bio prisutan.

Ninoslav Jovanović, višestruki povratnik koji je u zatvoru do sada proveo više od 20 godina, optužen je da je oteo dvanaestogodišnju devojčicu 20. decembra prošle godine i zlostavljao je narednih 10 dana.

Devojčica je pronađena krajem decembra, a u potragu su bile uključene stotine pripadnika policije, BIA, Vojske Srbije, prijatelji, rođaci, kao i građani dobrovoljci.

Jovanović se skrivao u svom rodnom selu Malča do 5. januara, kada je uhvaćen u blizini groblja.

izvor i foto: RTS