Mališani, stiže„Kapetan Džon Piplfoks“ pozorišta iz Kruševca

Na sceni zaječarskog teatra treće večeri 12. Pozorišnog festivala za decu”ZajeČAR” nastupilo je Pozorište lutaka Niš sa predstavom „Dvanaesto more”, koja je bazirana na istoimenoj noveli za decu Igora Кolarova, u režiji Borisa Todorovića. Glumac Toma Bibić koji tumači lik Ang E sol ističe za pozorišni bilten da je čast izvoditi dramske tekstove Igora Kolarova, koji je po njegovom mišljenju jedan od najdarovitijih pisaca na našim prostorima.
“Sam proces istraživanja je bio vrlo značajan jer igrati nekoga ko je roditelj svih misli i snova i početak i kraj svega zaista je zahtevno u smislu da deca razumeju celu priču odrastanja, celu priču prihvatanja svoje sopstvene duše onakve kakva jeste, bez pokušaja da se uklope u nešto što je nametnuto. Bio je to jedan veliki zadatak za autorsk tim i Pozorište Lutaka Niš, da sve to pretočimo, uobličimo a da to bude nešto što jeste predstava, festivalska i reprezentativna ali i repertoarski nešto što ljudi rado vole da gledaju. Igrati van matične scene je poseban izazov pogotovu što naša predstava ima dosta tehnički zahtevnijih varijanti.To je uvek izazov ali daje dodatnu, lepu, pozitivnu tremu, novu mogućnost da istražimo neke druge dimenzije, druge načine interpretacije, izvođenja u odnosu na ono što je lik koji tumačimo”, rekao je Bibić.
Ova savremena bajka prati period u životu dvanaestogodišnje devojčice Кie, koja se po mnogim stvarima razlikuje od običnih devojčica, kako to Кolarov u svojoj drugoj knjizi kaže “zato što je na svetu previše ostalih devojčica”. Njana najbolja prijateljica je gospođa Flo, takođe neobična pojava i avanturista, koja je pristutna samo glasom i u vidu pisanih tragova putem pisama i razglednica sa najneobičnijih mesta na zemlji. Jednoga dana Кia iznenada upoznaje vršnjakinju Simonu s kojom postaje najbolja prijateljica.
Njihovu sreću zamagljuje činjenica da je Simona bolešljiva devojčica I jednoga dana prilikom izrade mesečevog vrta Simona pada u san iz koga se ne budi. Požalivši se gospođi Flo, očajna Кia dobija nagoveštaj da jedan misteriozni ključ vodi ka tigru koji nedostaje, a za koji Кia veruje da je ključ za Simonino izbavljenje I ozdravljenje. Кroz potragu za tigrom Кia sreće neobične bajkovite likove.
U predstavi “Dvanaesto more” koja je namenjena uzrastu od 10 I više godine još Igraju: Jelena Đorđević Marija Cvetković, Aleksandra Pavlović, Lazar Nikolić k.g. i Srđan Miljković.
Dramaturg: Slobodan Obradović Scenografija, kostim i kreacija lutaka: Sanja Maljković Muzika: Irena Popović Dragović i Nikola Dragović Scenski pokret: Nebojša Gromilić.
U okviru pratećeg programa 12. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ u Centru za kulturu u Kotlujevcu odigrana je predstava „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ Dramskog studija Centra za kulturu iz Požarevca. Koautori i reditelji predstave su Slobodan Stepić-Boba i Dragiša Kosara. U prepunoj sali učenici nižih razreda zaječarskih osnovnih škola „Hajduk Veljko“ i „Đura Jakšić“, kao i zabavištanci, uživali su u predstavi i glumce često nagrađivali aplauzom.
Slobodan Stepić-Boba, koautor predstave i rukovodilac dramskog studija ističe da je ovo prva igrano-lutkarska predstava Dramskog studija iz Požarevca od 2018. godine do danas i do je zbog toga angažovan dugogodišnji glumac beogradskog pozorišta „Duško Radović“ Dragiša Kosara, koji je lutkar. Cilj je bio da se deca iz dramskog studija koja glume u predstavi upoznaju sa lutkarskom predstavom, sa procesom njenog stvaranja. Prema rečima Stepića, ova predstava je osvojila nagrade ne samo na domaćim već i na Međunarodnim festivalima.
Predstava je rađena po motivima komada „Mačak u čizmama“ koji je adaptirao Dragiša Kosara. Ideja je bila da se predstava premijerno izvede na festivalu posvećenom Milivoju Živanoviću, pa zato u predstavi postoji lik Milivoja koji je stari pozorišni radnik i koji jedne noći ostaje sam u pozorištu i razgovara sa miševima koji ga uznemiravaju. Kada im zapreti da će pozvati mačka da ih rastera oni mu kroz smeh kažu da je mačak njihov drug i pričaju mu priču o mačku u čizmama.
Igraju članovi dramskog studija: Stefan Milojević, Nina Plavšić, Jana Vasić, Teodora Vujović, Luka Mladenović, Dunja Stošić, Bogdan Stanković, Emina Stojanoviić, Darija Trailović, Кatarina Antanasijević, Dimitrije Кanđolac i Bogdan Stojadinović.
Pozorišni festival za decu nastavlja se u četvrtak večeras predstavom Kruševačkog pozorišta „Kapetan Džon Piplfoks“ kojom se završava takmičarski deo festivala.
foto: “Kapetan Džon Piplfoks” – Kruševačko pozorište
Najbolju predstavu fetivala, najboljeg glumca i najbolju glumicu izabraće tročlani žiri u sastavu: Ana Bretšnajder, predsednik, Miloš Tanasković, član i Marija Stanković, član. I ove godine biće proglašena najbolja predtava po izboru publike koja svake večeri ocenjuje predstave ocenama od 1 do 10.
U petak 13. maja, poslednje festivalske večeri u čast nagrađenih biće odigrana premijera predstave zaječarskog pozorišta „Alisa na putu za OZ“ po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković, koja nije u konkurenciji za nagrade.
foto: zaječarsko pozorište