Marko u glini oživljava super heroje

Marko Rakić, gimnazijalac iz Knjaževca, svoje slobodno vreme kreativno koristi. Još od predškolskih dana uživa u izradi skulptura junaka video-igrica i crtanih filmova.

Prvu figuricu napravio je kada je imao samo 4 godine jer je sa njima voleo i da se igra, tako je nastala zbirka od preko 1.000 figura. Danas ih pravi od kvalitetnije gline, a inspiracija su mu popularni tinejdžerski filmovi i video-igrice.

Prvo pronađem inspiraciju, a nakon toga reference. Napravim armaturu od gvozdene žice. Nakon toga treba mi 3-4 dana da napravim celu figuru, a kada je osuši potrebno je 2-3 sata da je obojim, kaže nam Marko.

Figurice koje Marko vaja od gline obrađene su do najsitnijih detalja, baš kao fabričke igračke.

Ovo je lik Baron O’Hel iz igrice Dum. Trenutno sada radim neke detalje oko glave i koristim najobičnije akrilne boje. Ovo je iz igrice Skorn, koja je, zapravo, naša srpska igrica i jako mi se sviđala, pa sam nekako hteo i da joj se posvetim, napravio sam tog glavnog lika, objašnjava Marko.

Omiljena figura mu je Rebeka iz anime “Cyberpunk”, koja je krasila i njegovu rođendansku tortu.

Anatomija je dobra, a po mom mišljenju detalji su super, kaže Marko.

Roditelji su od početka uz njega i podržavaju njegov kreativni napredak.

Prve figure su mu bile veličine onih iz kinder jajeta, a imale su toliko detalja koje je teško napraviti i izraditi – objašnjava Markov otac Vladimir.

Majka Marija dodaje da njen sin zna da pronađe manu u svojim delima, ali ona smatra da su za nju sve odrađene “umetnički”.

Vajanje minijatura srednjoškolac doživljava kao hobi za koji ne zna u šta će se pretvoriti u budućnosti. Nakon srednje škole planira da nastavi obrazovanje, ali još ima vremena da odabere željeni pravac. Do tada se raduje svakom novom izazovu u izradi fantastičnih junaka.